• Novinky

          • Deň plný zábavy a experimentov
            • Deň plný zábavy a experimentov

            • Dnes nás čakal výlet do Košíc. Navštívili sme Steam Factory, detské ihrisko na dvoch poschodiach, v ktorom sme sa na množstve preliezok a šmýkadiel, poriadne zabavili a vybláznili. Po dobrom obede sme sa vybrali do Steel parku vedy. Videli sme množstvo zaujímavých pokusov s dusíkom a  vákuom. Najviac nás zaujal supravodivý levitujúci vláčik, ktorý sa  pohyboval po oválnej koľajnicovej dráhe bez toho, aby sa jej dotýkal. Vláčik sa vznášal, levitoval nad dráhou. Už vieme, ako je to možné. Sami sme si mohli vyskúšať aj rôzne experimenty. Obohatení o nové zážitky, ale aj vedomosti sme sa vrátili domov a môžeme o tom, čo sme zažili rozprávať svojim kamarátom.

          • Hľadanie kameňa mudrcov
            • Hľadanie kameňa mudrcov

            • Druhý deň sa v našom tábore diali naozaj zaujímavé veci. Učili sme sa rôzne čarovné formulky, z ktorých nás neskôr čakal kvíz. V rámci Harryho laboratórnych pokusov sme si vyrobili sopku a sledovali ako sa z cukríkov stane dúha. Keďže aj sám Harry Potter lietal na metle, nesmela chýbať ani nám. A tak sme si hneď pár metiel vyrobili. Prútiky sme očistili od lístia, zviazali dokopy, ozdobili a metla Harryho bola na svete. A čo kameň mudrcov? Ten sme hľadali tiež, ale cesta k jeho nájdeniu nebola ľahká. V parku sme hľadali skryté hieroglyfy, podľa legendy rozlúštili, aké písmenko sa ukrýva za daným znakom. Nasledovalo rozlúštenie písmen a ktorá fakulta najrýchlejšie rozlúštila, čo tam bolo ukryté, získala indíciu na nájdenie kameňa mudrcov. Túto aktivitu vyhrala fakulta Bystrohlav. Na záver sme si zhodnotili celý náš deň, jednotlivé fakulty podali vytvorené  hlásenie a každý si vytiahol tetovačku Harryho Pottera.

            • LETNÉ PRÁZDNINY ZAČÍNAJU

            • CVČ Strážske počas letných prázdnin zorganizuje 2 turnusy táborov -  Harry Potter a Indiánsky týždeň. Poskytneme príležitosť vyskúšať aktivity, ku ktorým by sa inak ťažko dostali - rôzne športy, tvorivé a zážitkové činnosti. Prostredníctvom nadštandardných prostriedkov netradičnej pohybovej aktivity deti objavia nové druhy športov, ktoré ich aktivizujú zvláštnosťou náčinia i pravidlami, objavia v nich zdroj príjemných zážitkov, pocitov. Tábory uskutočníme v rámci 12.edície programu Tesco “Vy rozhodujete, my pomáhame“, kde náš projekt získal 1. miesto.

              Harry Potter – uvítací deň

              Prvý rok na Rokforte bol plný nových stretnutí, prekvapení a nových očakávaní. Vlastne ako každý nový začiatok. Inak to nebolo ani v náš prvý táborový deň, ktorý sa nesie v téme Harry Potter.
              Tridsať detí pri príchode vítal čarodejnícky klobúk, plášť a čarovná palička Harryho. Po oboznámení s táborovým poriadkom, ktorý nám poslal sám Harry Potter sa deti rozdelili do dvojíc a každá dvojica mala pár minút na to, aby o sebe povedali čo najviac informácií svojmu kamarátovi. Po uplynutí času sa každá dvojica posadila na stoličky a každému účastníkovi pristál na hlave čarodejnícky klobúk. Kto mal klobúk na hlave, všetkým predstavil svojho kamaráta a porozprával všetko čo si o ňom zapamätal. Po doplnení síl, čakala detí významná udalosť. Zadeľovanie triediacim klobúkom do fakúlt - Chrabromil, Bifľomor, Bystrohlav, Slizolin. Po zadelení všetkých detí do fakúlt, sme sa vybrali na ihrisko zahrať si rôzne hry, ktoré hrali aj v Rokfortskej škole - ogot, indiaca ringo, intercross a aj spoločné hry na lepšie zoznámenie. Po výdatnom obede nasledovala krátka pauza na načerpanie nových síl, ktoré sme potrebovali na kvíz o Harrym a jeho živote. No ešte viac síl sme potrebovali na nácvik tančeka a vytvorenie fakultných vlajok. Po dokončení všetkých aktivít sme sa spoločne zhromaždili a vyhodnotili si náš prvý deň v tábore. Deti dostali preukazy, ktoré z nich spravili oficiálnych členov Rokfortskej univerzity.

            • STRAŽČANIK NA FESTIVALE

            • Včera sme sa vrátili z Rumunska. Ako sa tam našim členom DFS Strážčanik páčilo ?  Postreh jednej z  tanečníčok.

              Po dvojročnej pauze sme znova vyrazili na festival, tento krát do Rumunska. Cesta bola dlhá a chcelo to veľa trpezlivosti. Chatky boli moderné, ale v každej boli predmety z histórie, ktoré pripomínali život našich predkov. Ľudia v nich boli super, takže o zábavu sme mali postarané. Na festivale bolo množstvo iných súborov, a ten náš sa medzi nimi nestratil. Všetky boli niečím zaujímavé, každý si mohol vybrať, čo sa mu páči. Keď sme prišli na rad my, začala tréma, stres a hlavne panika, no zvládli sme to na jednotku s hviezdičkou o čom hovoria naše diplomy a ocenenie. Máme nových kamarátov Sebastiana, Davida a Dariu. Po všetkých zážitkoch, zábave aj dobrej práci, prišiel čas vrátiť sa domov. Samozrejme, nejaké tie slzičky padli. Pre mnohých menších to bol ich prvý zájazd, a my starší dúfame, že to bol ich najlepší.                                        Kristína Chytrová

            • S radosťou a úsmevom

            • 15.júna 2023 sa v priestoroch Park Pub v Strážskom za krásneho slnečného počasia konal 10. ročník športových hier pre klientov zariadení sociálnych služieb. Organizátorom bolo Harmónia – Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov v Strážskom . Po slávnostnom nástupe súťažiacich a príhovore riaditeľky zariadenia Mgr. Viery Dzurjaškovej vystúpili mažoretky CVČ Strážske dvoma rytmickými choreografiami, potešili a takmer roztancovali prítomných súťažiacich i divákov. Aj takouto formou prispeli naše šikovné dievčatá k zdarnému priebehu krásneho podujatia. Ďakujeme za pozvanie.

            • Stražčanská rybka súťaž pre členov rybársko – poľovníckeho krúžku - TAKTIC

            • V sobotu 3.6.2023 sme sa dočkali  aj záverečného preteku v love rýb udicou na plávanú na rieke Laborec. Tu mali možnosť všetci súťažiaci ukázať, aké skúsenosti nadobudli počas celého školského roka. Žiaľ pre nepriaznivé počasie sa neuskutočnil plný počet plánovaných hodín praktického rybolovu. Ale, aj to malo, čo sme zrealizovali bolo veľmi nápomocné. Už pri praktickom nácviku montáže plavákového systému sme si naviazali dva druhy systémov – ľahký, pri bezvetrí a ťažký v prípade vetra. Chlapci, ktorí rýchlo reagovali na veľmi silný vietor, ktorý fúkal viac ako polovicu pretekov, evidentne získali náskok. Ako hodnotíme dosiahnuté výsledky ? Suverénne zvíťazil Dominik Sekera, ktorý mravčou trpezlivosťou dokázal vytiahnuť veľké množstvo bielic, zdolal pekného karasa strieborného,  jalca hlavatého a ploticu o celkovej váhe 1625 g. Na druhom mieste skončil Sebastián Gozzini  s výkonom 590 g. Niekoľko pekných rýb sa mu vyplo, čo sa mu stalo osudným. Tretí skončil Martin Molnár s výkonom 550 g. Aj jemu ušlo niekoľko pekných rýb, dokonca podustva severná, ktorá by bola raritným úlovkom. Na štvrtom mieste skončil favorizovaný Patrik Misár, piate miesto obsadil Marek Surmaj, na šiestom mieste skončil bojovne naladený Milan Gnora, siedme miesto obsadil Ylja Holov, ôsme miesto obsadil nováčik Jakub Bezek ( bol to jeho prvý rybársky pretek) a na deviatom mieste skončil Martin Ferenc, napriek obrovskému fan klubu(rodičia a starí rodičia). Každý ulovil rybičky, kto sa dokázal premôcť a venoval rybolovu väčšiu pozornosť slávil aj úspech. V podstate to boli pohodové preteky, snaha bola obrovská. Dokázali sme zlomiť iba jedinú špičku, pomotať niekoľko plavákových systémov. Rybičky však boli určite spokojné, pretože týchto deväť šikovných mladých rybárov nahádzalo do vody veľké množstvo krmiva a živej nástrahy. Záver bol vynikajúci, deti si navzájom blahoželali, rodičia boli spokojní a to bol aj účel tohto preteku –stmeliť deti, rodičov a vytvoriť zoskupenie , ktoré bude nápomocné pri ochrane životného prostredia, prírody. Každý z účastníkov obdŕžal peknú vecnú cenu, prví piati hodnotnejšiu. Ceny do súťaže venovali MsO SRZ Michalovce, CVČ Strážske, Big Man Solarium  s.r.o, Penzión Juliana a dvaja športoví rybári Jožko Mižík a Ing. Marián Štefančík. Krmivom prispeli rybárske potreby HplusH Michalovce. Záverom z hodnotenie vedúceho záujmového útvaru: zišiel sa doposiaľ najlepší kolektív mladých rybárov za posledných 20 rokov. Mali veľkú snahu získavať hlavne praktické skúsenosti, to sa prejavilo na úspešnej pohárovej žatve v tomto roku. Celkovo sme získali aj sedem pohárových umiestnení na okresných rybárskych súťažiach. Ďakujeme aj rodičom, ktorých finančná podpora pri nákupe kvalitného krmiva sa podpísala pod výborné výsledky.

               

            • Stolnotenisový tunaj rodičia a deti - TAKTIC

            • Záverečného turnaja sa zúčastnilo 12 hráčov. V kategórii detí  1. miesto Tamara Eleková, 2. miesto Oliver Babjak, 3.miesto Daniel Macko,  na 4. mieste sa umiestnili Matej Korený, Maroš Molnár, Damián Meňovčík. V kategórii rodičia : 1. miesto Macko Róbert, 2. miesto Martin Molnár, 3.miesto Ivana Sabová.  Štvorhra :  1 miesto Daniel Macko, Róbert Macko, 2.miesto Matej Koreny, Ivana Sabová, 3.miesto Tamara Eleková, Marek Elek,  4.miesto Maroš Molnár, Martin Molnár. Úspešnú organizáciu a ceny zabezpečil vedúci záujmového útvaru Imrich Meňovčík. Riaditeľka CVČ všetkým hráčom poďakovala za účasť a úspešný turnaj

            • MDD pre členov CVČ Strážske- TAKTIC

            • Centrum voľného času Strážske pre členov záujmových útvarov pripravilo Podujatie k MDD – Deň detskej  radosti. V krásnom prostredí Park Pubu na deti čakali zábavné disciplíny, ktoré pripravili vedúci záujmových krúžkov. Pri jednej z disciplín asistovala, aj naša bývalá členka a  vedúca krúžku mažoretiek, súčasná prednostka mestského úradu Mgr.Mária Hajdučková. Predstavili sme deťom aj unikátnu novinku- jazdiacich koníkov, ktoré CVČ získalo pre deti a vďaka ich obrovskej podpore v  projekte nadácie Tesco “Vy rozhodujete , my pomáhame“ (12. edícia – 1.miesto). Takmer sto členov záujmových útvarov v doprovode rodičov, či starých rodičov, prišlo si spríjemniť svoj sviatok. Okrem sladkých odmien pri jednotlivých disciplínach si v závere pochutnali na výbornej pizze, ktorú pre všetky deti venovala Zuzana Semková- Lavazu. Sladkosti a odmeny za celoročnú prácu v záujmových útvaroch sme mohli deťom odovzdať vďaka sponzorom  : Reštaurácia Baffone Family, AROKO, s.r.o. Big Man Solarium  s.r.o.

               

            • Veselo s úsmevom- zábavné stretnutie pre klientov DSS Lidwina a Harmonia Strážske -TAKTIC

            • TAKTIK – Týždeň aktivít centier voľného času. Aj naše centrum sa zapojilo do aktivít centier voľného času v rámci celého Slovenska a ďalším podujatím bolo zábavné stretnutie klientov DSS Harmónia a Lidwina pod názvom Veselo s úsmevom. Stredu dopoludnia si navzájom medzi sebou zasúťažili v rôznych zábavných disciplínach. Po súťažiach nasledovala očakávaná diskotéka a zabávali sa všetci. S úsmevom a dobrou náladou zábavné dopoludnie pokračovalo pri kávičkovej sieste a sladkých keksíkoch. Spoločne si klienti jednotlivých zariadení užili zábavné dopoludnie, ktoré bolo zároveň bodkou za ich celoročnou prácou.

            • Poľovníctvo ako záľuba i zodpovednosť - TAKTIC

            • Jún je mesiac poľovníctva a pri tejto príležitosti sme pripravili pre deti ŠKD Strážske besedu na tému Poľovníctvo ako moja záľuba i zodpovednosť. Počas besedy sme vychádzali z materiálu Poľovníctvo má zmysel, ktorá bola vydaná pri príležitosti 100. výročia organizovaného poľovníctva na Slovensku. Deti sa dozvedeli čo je to poľovníctvo, prečo poľovníci lovia zver, kto je to poľovník, kto riadi poľovníkov, kde sa môže poľovať, aká zver žije na Slovensku a iné zaujímavosti.  Po skončení besedy nasledovala polhodinka otázok  a odpovedí. Niektoré otázky boli skutočne kuriózne z čoho vyplýva, že deti sa skutočne zaujímajú o prírodu. Dotkli sme sa aj témy rybárstva a hneď niekoľko detí prejavilo záujem o prácu v rybársko – poľovníckom krúžku.

            • Jarmok - MDD - TAKTIC

            • Sobotné jarmočné dopoludnie patrilo deťom. K blížiacemu sa MDD pripravili zamestnanci CVČ Strážske pre deti zábavné disciplíny.

            • XXII. ročník memoriálu Mareka Ohradzanského

            • Veľmi dôležitý pretek. Pripravovali sme sa naň celý rok. Aké výsledky sme dosiahli? Nuž mohlo to byť aj lepšie...

              V sobotu 27. 5. 2022 ráno od 7,00 hod. sme netrpezlivo očakávali losovanie lovných miest. Času bolo habadej, veď samotný pretek pre deti začal až od 9,00 hod. a pokračoval do 12,00 hod. Mali sme dostatok času na úpravu lovného miesta, prípravy krmiva. Jediná vec, ktorá nás trápila bol veľmi silný nárazový vietor, ktorý nám prekážal pri nahadzovaní plavákového systému na vopred vytipované nakŕmené miesto. Kto to zvládal, slávil úspech, kto nie mal smolu. Po troch hodinách najviac úlovkoch zaznamenal náš odchovanec Samuel Zápotočný, druhý skončil Dominik Sekera a to bolo v prvej päťke všetko. Iba prvých  päť pretekárov získalo okrem hodnotných vecných cien a diplomov, pekné poháre. Ďalšie umiestnenie našich pretekárov z CVČ Strážske bolo 6. miesto Patrika Misára, 8. miesto Milana Gnoru a to bolo zo silnej desiatky všetko. Ilya  Holov získal 11. miesto, Martin Molnár 13. miesto a Marek Surmaj bol 15. – ty. Škoda, že pre nemoc sa súťaže nemohol zúčastniť Marek Haluška, ospravedlnil sa aj Sebastián Gozzini a Jakub Bezek. Škoda, pri účasti týchto súťažiacich, by sa bilancia v prvej päťke aj desiatke určite menila. O jednotlivých umiestnenia rozhodovali doslova gramy. Vynikajúce, teplé počasie, ráno plné vtáčieho spevu pri rieke Laborec, atmosféra bojovná. Deti po preteku si pochutnali na skvelej májovej kapustnici a vynikajúcej rybacej polievke majstra kuchára p. Jožka Kozára. Množstvo cien ( pre deti už tradične v Strážskom pre každé dieťa, ktoré súťaži ), ktoré deťom odovzdal primátor mesta Strážske p. Patrik Magdoško, spolu s p. Petrom Malíkom a predsedom MsO SRZ v Michalovciach p. Vladimírom Šaffom vo výbornej atmosfére. To bolo radosti. Hoci tento pretek nebol zaradený do programu Strážšťanského jarmoku, napriek tomu sme sa cítili jeho súčasťou a ako odchovanci CVČ sme ho vzorne reprezentovali. Čo povedať na záver? Nuž mohlo to byť aj lepšie, ale získali sme nové skúsenosti, nové poznatky. Ak to pretavíme do ďalších rybárskych súťaží výsledky v ďalšom roku budú ešte lepšie. Rybám zdar!

            • Okolo Laborca - folklórne pásmo DFS Stražčanik a vystúpenie mažoretiek - TAKTIC

            • Sobota 27.5.2023 - druhý jarmočný deň.  Okolo Laborca – folklórne pásmo DFS Stražčanik a vystúpenie mažoretiek. Divákom sa predstavilo 67 členov záujmových útvarov CVČ Strážske. Premiéru mali nielen malé mažoretky, ale i najmladší tanečníci DFS Stražčanik, ktorí  predviedli detské hry zo Zemplína a stonožku, tí starší zatancovali fľaškový, ľapkanú, karičku a čardáš.  Za svoj výkon si od obecenstva vyslúžili veľký potlesk.

              Počas jarmočným dní sa divákom predstavilo vyše 100 členov záujmových útvarov. Ďakujeme všetkým vedúcim záujmových útvarov za nácvik choreografií a deťom za krásne výkony.

            • Na jarmoku veselo - TAKTIC

            • Piatok 26.5.2023 s pásom Na jarmoku veselo vystúpilo 65 členov záujmových útvarov CVČ Strážske. Divákom sa predstavili mažoretky pokr.,  Tančekovo I. a II.a DFS Stražčanik   s choreografiami Sárka, Bašistovská a polky.

            • Hravo, veselo a spolu - TAKTIC

            • TAKTIC začal  v našom centre voľného času 23.5.2023  druhým ročníkom zábavno – súťažného stretnutia „Hravo veselo a spolu“. K súťažným dvojiciam z minulého roku / Mihaľovým, Lukačkovým a Bodnárovým  pribudli nové- Dunajoví, Vozárovi, Šimkovi.  V  herni bolo veselo ako v úli. Na začiatku si  každá rodina z košíka  vytiahli svoju farbu . Dnes súťažili – červení – Mihaľoví mamka Mirka s Mirkou a  Modrí – Vozároví mamka Gabika s  Elenkou zelení – Lukačkoví – ocko Janík  Leou a  Jonáškom,  oranžoví – Dunajovi – dedko Laco s vnukmi Filipkom a Samkom,  žltí Šimkoví – mamka Danka s  Matejkom, Filipkom, Šimonkom a Julinkou,  žlto- neonoví – Bodnároví- mamka Milena s Emkou . V zahrievacom kole rýchlo napichávali farebné guličky a následne si spoločne poskladali puzzle. Tretie kolo pozostávalo zo spevu, v ktorom si zaspievali deťúrence spoločne s rodičmi. Veľký potlesk za krásny výkon od prítomných zožala malá Julinka za pieseň Čierne oči...V súťažnej disciplíne  otázky z klobúka súťažné dvojice  odpovedali za vtipné otázky. Záverečné kolá boli športové. Hod do basketbalového koša  a streľba z praku  boli disciplíny, pri ktorých si všetci užili kopec zábavy. Záverečnou bodkou bol stoličkový tanec rodičov s deťmi , ktorého víťazkou sa stala Leuška. Najviac bodov získali  červení – Mihaľoví, nasledovali zelení – Lukáčkovi a nováčikovia modrí Vozároví. Celkové víťazstvo si nakoniec odniesli všetci  účastníci nášho súťažného popoludnia, ktorí spoločne a hlavne s úsmevom a dobrou náladou zvládli súťažné disciplíny, navzájom sa podporovali a povzbudzovali. Spoločne so svojimi deťmi a vnúčatami strávili príjemné popoludnie. V závere si malí súťažiaci pochutili na sladkej odmene, ktorú získali za svoje výkony. Už teraz sa tešíme  3. ročník našej súťaže.

               

            • TAKTIC (22. 5. – 4. 6. 2023)

            • Viac ako 40 CVČ na Slovensku vrátane nášho sa zapojilo do TAKTIC-u (Týždňa aktivít centier voľného času), pretože poskytujeme deťom a mládeži priestor na ich rozlet. Pomáhame vytvárať lepšiu budúcnosť pre deti a mládež v našom meste. Podporujeme aktívne trávenie voľného času, zlepšujeme kvalitu života v komunite a zároveň podporujeme aktívne občianstvo medzi mladými ľuďmi.

            • Na prechode stoj

            • Štvrtok 18. mája 2023  pripravilo CVČ  Strážske preventívne podujatie zamerané na dopravnú výchovu. Medzi druhákov zavítal dopravný inžinier ORPZ v Michalovciach por. Mgr. Tomáš Lazor. V odbornom výklade vysvetlil,  ako sa bezpečne správať na vozovke. Spoločne prešli dopravné značky a nakoľko sa oteplilo  pozornosť upriamil na jazdu na bicykloch, kolobežkách i kolieskových korčuliach. Upozornil ich na povinnú výbavu – prilby, chrániče  ako aj na viditeľné reflexné prvky na odevoch. V závere  zodpovedal na množstvo zvedavých otázok.

            • Tešíme sa z úspechov našich mladých rybárov

            • Ani vedúci rybársko – poľovníckeho krúžku Ján Sisák nesklamal.  Na preteku  - VN Vyšná Rybnica - ulovil najťažšieho kapra o váhe 10120 g a skončil na druhom mieste s celkovým výsledkom 16050g.

            • V rozpätí dvoch dní 2 poháre...

            • Súťaž v love rýb udicou na ťažko sa pre deti michalovského okresu uskutočňuje iba na vodnej nádrži Vyšná Rybnica. Pomerne náročná súťaž, kde sa dá uloviť veľké množstvo rýb, ale bez prítomnosti skúseného rybára dieťa má malú šancu uspieť.. Aj tu bola nižšia  účasť  ovplyvnená  prognózou silného dažďa.  Z  rybársko  -poľovníckeho krúžku CVČ Strážske sa zúčastnil iba Patrik Misár. Zhruba hodinu trval boj o nájdenie správneho vnadenia. Komu sa to podarilo, slávil úspech, kto nemal kvalitné krmivo vyhorel. Pri záverečnom hodnotení museli organizátori konštatovať, že málo súťažiacich bolo úspešných. Dôvod- intenzívne trenie pleskáča vysokého.  Náš Patrik Misár mal smolu, preto že lovil vedľa víťaza. Napriek tomu dokázal získať 5. miesto aj keď od 2.,3.,4. miesta ho delili iba desiatky dekagramov. V rozpätí dvoch dní získal 2 poháre, zlato v Budkovciach a 5. miesto Vyšná Rybnica. Srdečne blahoželáme !