• Novinky

            • Viem, ako sa nezamotám do sociálnych sietí

            • Vedeli ste, že 8. február je Medzinárodný deň bezpečnejšieho internetu?  Cieľom tohto dňa  je podpora bezpečnosti digitálneho prostredia a osveta, zameraná na potrebu ochrany údajov súkromnej povahy na internete. Centrum voľného času Strážske v spolupráci s ORPZ v Michalovciach pripravilo pre žiakov 2. roč. , 4. roč. a žiakov špt. ZŠ Strážske besedy zamerané na bezpečné používanie internetu. Preventistka ORPZ v Michalovciach Kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová v prezentácií, ktorú dopĺňala odborným výkladom sa venovala rôznym témam a faktom o internete, online bezpečnosti, o tom ako sa bezpečne správať v online prostredí, ako používať bezpečne svoj mobilný telefón, aby naše údaje neboli zneužité. V online priestore totiž číha množstvo nástrah. Ide o kyberšikanu, podvody, či dezinformácie, ktorým ľudia často podliehajú. V diskusii spoločne so žiakmi rozoberali danú tému. V závere účastníci besied obdŕžali leták s názvom „Viem, ako sa nezamotám do sociálnych sietí“, ktorý poskytuje dôležité informácie, ako sa nestať obeťou sociálnych sietí.

            • Ekodielničky

            • Pripravujeme maškrty pre zvieratká v zime - tvorivé aktivity spojené s besedou s poľovníkom

              Krajinu pokryla biela perina a zvieratká žijúce vo voľnej prírode hľadajú svoju potravu. Teraz nastáva
              čas, aby sme vtáčikom pomohli prekonať túto situáciu. V piatok sa v CVČ uskutočnila beseda pre deti, v ktorej sa deti dozvedeli rôzne zaujímavosti o zvieratkách, aj to, ako sa o ne starať v tomto období. Ján Sisák ochranca prírody, rybár i poľovník, ale zároveň aj externý vedúci rybársko poľovníckeho krúžku prítomným účastníkom besedy veľmi pútavo vysvetlil život zvierat v zime, čim ich kŕmiť. Deti sa oboznámili s potravou, ktorá sa skladala z rôznych olejnín, semienka slnečnice, ovsené vločky, rozdrvené orechy i mak. Teraz v zime je to ideálna potrava, nakoľko snehová perina
              schovala obživu pre zvieratká i vtáčiky. Upozornil ich , aby do kŕmidiel nedávali zbytočne veľa semienok, aby nenavlhla. V závere zodpovedal na zvedavé otázky detí, ktoré ujovi poľovníkovi dávali množstvo podnetných otázok.

            • Fašiangy , turíce....

            • V zábavnom duchu sa dnes uskutočnilo fašiangové dopoludnie pre deti špeciálnych tried Zš Strážske. V úvode sme si spoločne porozprávali o fašiangoch a zvykoch v tomto období. Potom nasledovala zábava. Deti si zasúťažili v rôznych zábavných disciplínach, zatancovali pri rezkých tónoch hudby, zaspievali a v závere si užili aj naše herne.

            • Dnes tu máme karneval, krásnych masiek super bál...

            • A dočkali sme sa. Po dlhej prestávke sa malí drobčekovci so svojimi rodičmi i starými rodičmi zabávali na veselom detskom karnevale. Za zvukov rezkých detských piesní nesmelými krôčikmi vyšli na parket krásne masky. Promenádovali sa tu včielka, farmár s fúrikom, čertík , Captain america, medvedík, samuraj, pirát s rozprávajúcim papagájom, snehuliak Olaf, veselá tekvička, potápač, červená čiapočka i veselá víla. Mamky im nachystali veľkú hostinku a veselé masky si pochutnávali na sladkých maškrtách. Popri tom si zasúťažili v hode vrecúškami, triafali na tučniaka krúžkami. Nechýbal ani skok na obľúbených farebných kruhoch. Mierne unavení si oddýchli v herni pri obľúbených hračkách. Deťúrence sa vyšantili, vytancovali a strávili tak krásne karnevalové dopoludnie, na ktoré sa veľmi tešili.

            • Veselé chobotničky

            • Čo s odpadom, ktorý máme doma, ako triedime a separujeme? Na túto tému sa uskutočnilo tvorivé popoludnie pre deti zo školského klubu. Spoločne sme si k danej porozprávali a potom hurá do tvorenia. Papierové rolky sa za pomoci vodových farieb a šikovných rúk detí v krátkom čase zmenili na veselé chobotničky, ktoré si deti dozdobili. Odniesli si ich domov s poznatkom, že aj z odpadu vytvoríme veselú vec, ktorá poteší.

            • Hurá na karneval

            • Dnes si malí drobčekovia na svojom stretnutí vyrábali škrabošky a popritom sa vyšantili v herni.

              Tešíme sa a pozývame všetkých v pondelok o 10.00 hod. na veľký drobčekovský karneval.

            • Stolný tenis, najlepší šport pre telo i myseľ

            • Pre harmonický rozvoj detí odporúča sa  venovať športu od malička. Medzi obľúbené i odporúčané športy pre najmenších patrí stolný tenis, ktorý je vynikajúci na stimuláciu činnosti mozgu. Stolný tenis nás drží v kondícií, učí tímovej práci, prebúdza v nás súťažného ducha. Aj členovia nášho krúžku sa chcú  hýbať a radosť z pohybu ukázať aj ostatným.  Chceme ich podporiť v snažení a zatraktívniť tréningy, preto sme im zabezpečili zachytávaciu  sieť  - už nikdy viac nepríjemné zbieranie loptičiek. Na piatkovom tréningu si vyskúšali aj hru s robotom na vystreľovanie pingpongových loptičiek  - perfektnú  pomôcku pre systematický tréning stolného tenisu.

            • Fašiangové tvorenie

            • Fašiangy sú v plnom prúde, je čas karnevalov. V piatok 20.1.2023 si deti zo školského klubu na tvorivom popoludní zhotovili zaujímavé škrabošky na blížiaci sa karneval. Trpezlivo ich vymaľovali a dozdobili efektnými flitrami. Zo škrabošiek mali veľkú radosť, možno si ich vyskúšajú na karnevale,
              ktorý ich čaká na budúci týždeň.

            • Zahlasujte za projekt pre naše deti

            • Projekt CVČ Strážske Tábory, ktoré si deti zaslúžia, garancie, ktoré rodičia ocenia bol v 12.edícii programu Tesco “Vy rozhodujete, my pomáhame“ zaradený hodnotiacou komisiou medzi tri najlepšie v regióne! Postupuje do druhého kola, v ktorom budú o jeho podpore rozhodovať zákazníci. Hlasujte za náš projekt v obchodoch TESCO Strážske a TESCO Vranov nad Topľou od 16.januára do 12.februára 2023.  ĎAKUJEME.

            • Stretnutie s členkami krúžku Pavučinka

            • Každý deň sa stretávame s ľuďmi. Niektorých poznáme bližšie, u niektorých poznáme aj ich záľuby. Dnes sme v CVČ pripravili tvorivé stretnutie pre žiakov 6. ročníkov ZŠ Strážske s členkami krúžku paličkovania Pavučinka. Pozvanie prijali Anna Gajdošová, Anna Zabloudilová a Mária Tóthová. Účastníkov  oboznámili s technikou krásneho remesla paličkovania, ako aj pomôckami  – valec , paličky, nite , špendlíky. Porozprávali im o začiatkoch svojho tvorenia. Výsledky trpezlivej práce prezentujú nielen v meste, ale aj  na rôznych výstavách doma i v zahraničí.  Deťom dnes ukázali dvojpárový prstenec, ktorý patrí medzi základné uzly. Výsledkom dnešného tvorenia bol náramok, ktorý si uplietli. Tvorivé dielne mali u šiestakov dobrý ohlas a aj takouto aktivitou deti získali základy krásneho remesla.

            • Zvieratkám v zime

            • Zvieratká žijúce v prírode potrebujú starostlivosť počas celého roku. Obzvlášť je to v zime, kedy si nemajú dostatok potravy. V piatok 13. januára 2023 sa v CVČ uskutočnilo zaujímavé podujatie  pre deti, na ktorom sa dozvedeli ako majú pomáhať zvieratkám v zime.

              Lektorom bol  poľovník, rybár zároveň aj externý vedúci rybársko poľovníckeho krúžku Ján Sisák. Vo svojom zaujímavom výklade priblížil život zvierat i vtákov  v zime. Oboznámil ich ako sa majú správať  na vychádzkach v prírode a akou potravou  majú dokrmovať nielen zvieratká, ale aj vtáčiky. Svoj výklad dopĺňal názornými pomôckami. Ukázal im jednoduché kŕmidlo z fľaše, potravu pre vtáčikov , ktorú máme aj doma – mak, omrvinky,  vločky a podobne. Upozornil ich na fakt, že dokrmovanie je potrebné hlavne keď  napadne sneh, pretože  vtedy majú vtáčiky i zvieratká veľký problém s potravou. Deti pozorne sledovali výklad a kládli zvedavé otázky. Následne  sa presunuli do druhej učebne a vyrobili si pre vtáčikov  z odpadového materiálu jednoduché kŕmidlá . Výsledok bol super. Deti si odniesli malé domčeky  pre vtáčikov, ktoré umiestnia v okolí školy a budú tak v nepriaznivom počasí dokrmovať .

            • Hravo a tvorivo – tvorivý workshop pre deti

            • Tvorenie je zábava a nie žiadna nuda. Presvedčili sa o tom aj deti zo ZŠ Strážske. V dňoch 10.1.až 12.1.2023 pripravili sme pre deti workshopy netradičných výtvarných techník. Vyskúšali si  zaujímavú techniku - tvorenie penou na holenie.  Ešte ste to nerobili? Je to celkom zábavná aktivita.  Na  polovicu motýľa  naniesli penu na holenie, ktorú pofŕkali  rôznymi farebnými bodkami.  Prekryli to druhou polovicou a chvíľku čakali.  A výsledok ?  Krásny motýľ, ako  z rozprávky. Deti si pritom užili zábavu, naučili sa novú výtvarnú techniku, ktorou môžu doma vyrobiť zaujímavý darček a popritom si užili aj kopec zábavy v našej herni.

            • Novoročná vychádzka

            • Predchádzajúce roky vychádzka do prírody bola plná prekvapení, pretože v snehu bolo vidieť stopy zvierat, na stromoch bez listov bolo vidno množstvo vtáctva. Prvá tohtoročná vychádza, ktorú sme naplánovali na 4. januára 2023 podľa predpovedí mala byť daždivá. Opak bol pravdou.

              Neskutočne krásne počasie, chýbal akurát sneh, na obed dokonca vyšlo aj teplé, hrejivé slniečko. Presun k rieke Laborec bol rýchly. Chlapci sa nemohli dočkať. Na Laborci bola voda tak číra, že bolo vidieť každý kamienok na dne rieky. Hneď na úvod chlapci prekvapili, pretože doniesli niekoľko lastúr škebli rybničnej, ľudovo žabie korýtko. Ani som netušil, že v tejto lokalite sa tento živočích objavil (inač,  indikátor čistoty vôd ). Presúvame sa k prvej kaskáde „Žehlička“ , kde objavujeme 6 potápačov veľkých. Skôr sme tu očakávali kormoránov, ale i tento predátor spôsobuje veľké škody na rybách. Chlapci si zasúťažili v hode kamienkov (žabky) do vody. Zimná príroda odkrýva tajomstvá na stromoch-vtáčie hniezda, ktoré počas vegetácie nie je vôbec vidieť. Chlapci sa priam predbiehali, kto skôr nájde ukryté hniezdo. Objavili sme aj hniezdo vysoko v korune topoľa bieleho, ktoré som v živote priamo nevidel. Počas krúžkovej činnosti budeme pátrať, aký druh vtáka odchováva svoje mláďatá v týchto hniezdach. Presúvame sa až k poslednej kaskáde, kde objavujeme 4 samcov potápača veľkého. Videli sme spolu už 10 samcov, ale samička ani jedna. Zaujímavosťou bolo, že okrem množstva sýkoriek, hýľov , strnádok a spevavých stehlíkov sme nevideli žiadneho iného vtáka. Až pri návrate domov sme zbadali myšiaka hôrneho a párik divých kačíc, pestrého samca a sivú kačicu. Preskúšali sme si  vedomosti  v poznávaní stromov v čase , kedy nemajú lístie. Vŕbu, topoľ biely, agát, hrab, dub bez problémov zvládli. Horšie to bolo so stopami, v blate sme objavili iba stopu psíka, ondatry pižmovej a rozmazanú stopu srnky. Škoda, že nebol sneh, stôp by bolo neúrekom. Mrzelo nás, že krmivo, ktoré sme si priniesli pre vtáctvo sme nemohli vysypať, pretože niektorí „dobrodinci“ naše vtáčie kŕmidla jednoducho zničili. Nevadí, prichystáme nové a na ďalšej vychádzke ich vyvesíme. Zima je mierna, potravy pre všetky zvieratká je dosť, tak, až na budúce...

            • Oznámenie výsledkov hodnotiacej komisie 12.edície programu Tesco nás potešilo

            • CVČ Strážske sa zapojilo do 12. edície programu Tesco  “Vy rozhodujete, my pomáhame“ Náš projekt Tábory, ktoré si deti zaslúžia, garancie, ktoré rodičia ocenia bol zaradený hodnotiacou komisiou medzi tri najlepšie v regióne. Postupuje do druhého kola, v ktorom budú o jeho podpore rozhodovať zákazníci. Každý zákazník, ktorý od 16.januára do 12.februára 2023, nakúpi v ktoromkoľvek obchode spoločnosti Tesco, dostane po zaplatení jeden hlasovací žetón. Žetón vhodí do hlasovacieho boxu A, B alebo C projektu, ktorý chce podporiť. Projekty s najväčším počtom hlasov od zákazníkov získajú v jednotlivých regiónoch podporu vo výške 1300 eur na realizáciu aktivít v priebehu mesiacov marec 2023 až august 2023. Projekty umiestnené v hlasovaní zákazníkov na 2. mieste získajú podporu v hodnote 600 eur, projekty umiestnené na 3. mieste 300 eur. Veríme, že náš projekt podporíte, aby sme deťom počas leta poskytli to najlepšie.

            • Snehuliačik v Tesco Strážske

            • Členovia záujmových útvarov CVČ Strážske, ako poďakovanie za podporu záujmovej činnosti,  zhotovili snehuliaka technikou kašírovania (pri tejto technike sa pracuje s papierovými ústrižkami, ktoré sa v mnohých vrstvách prelepujú tapetovým lepidlom cez seba), ktorý bude zdobiť priestory Tesca Strážske. Snehuliaka prevzala manažérka prevádzkovej jednotky pani Jana Jevčičová.

            • OZNAM

            • Počas vianočných prázdnin krúžková činnosť sa neuskutočňuje. Tešíme sa na Vás 9.1.2023.

            • Rozsvietenie Betlehemu

            • Po odovzdaní darčekov pre klientov DSS Harmonia Strážske putovali mladí koledníci (členovia DFS Stražčanik) na Námestie A. Dubčeka, na ktorom sa konalo slávnostné rozsvietenie Betlehema. Prítomným občanom predviedli krásne betlehemské pásmo, ktoré oživilo túto slávnostnú atmosféru.