• Novinky

            • Pripravujeme sa na l. májové preteky

            • Počasie je veľmi rozhodujúce, ak silno fúka, prší, loviť ryby je veľmi ťažké. Nie kvôli rybám, ale kvôli deťom. V sobotu – 20. apríla hlavne ráno bolo pomerne chladno. Keď sa k tomu pridal pomerne silný južný vietor, prišli na dohodnutý čas iba šiesti , najzanietenejší členovia rybársko – poľovníckeho krúžku. Krmivo sme dostali od prvoligových pretekárov, preto sme boli zvedaví, ako ryby na to budú reagovať. Stalo sa niečo , čo sme doposiaľ nezažili. Kvalitné krmivo je predzvesťou kvalitných výkonov. Už od začiatku nám nabehla veľká spodová  ryba, kapor, karas, sumček americký a niekoľko jalcov hlavatých. Boli sme prekvapení, preto že sme ulovili iba tri bieličky. To znamená, že krmivo doslova selektovalo rybu. Väčšie kusy jednoducho nedovolili priživovať sa bieličkám na krmive. Ako tradične, tie najväčšie kusy nám ušli, ale našťastie bol to iba tréning. Pri samotných súťažiach nesmieme dovoliť újsť ani jednej rybe, veď niekedy gramy rozhodujú o celkovom poradí. Ale to tradične, ťažko na cvičišti, ľahko v boji si musíme potvrdiť na niekoľkých májových pretekoch.

            • Moje zdravé zúbky

            • Ústna hygiena  je veľmi dôležitá. Pre malých prvákov na ZŠ Strážske pripravilo dňa 18.4.2024 CVČ Strážske zaujímavú besedu. Témou bola starostlivosť o zúbky. Pracovníčka oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ v Michalovciach Mgr. Michaela Chrípková vo veľmi pútavom výklade vysvetlila deťom ako sa majú starať o svoje zúbky. Svoj výklad dopĺňala maketami naozajstných zubov. Deťom predviedla ukážku techniky  správneho čistenia zubov na veľkej zubnej protéz , čo si každý účastník besedy následne aj vyskúšal. Malých účastníkov besedy upozornila, že každý by mal mať svoju zubnú kefku aj to, kedy je ju potrebné vymeniť. Podotkla, že aj zuby potrebujú správnu výživu pre ich správny vývin.  V druhej časti podujatia  prváci získané vedomosti   preniesli na papier a vymaľovali si  veselé a smutné zúbky  a  priraďovali potraviny, ktoré sú dôležité pre vývin zubov, a ktoré im naopak škodia.

            • Recyklujeme a tvoríme

            • Správnym triedením odpadu šetríme životné prostredie. Dňa 17. apríla 2024 sme  pre žiakov 4.ročníkov ZŠ Strážske pripravili tvorivé dielne, na ktorých vyrábali dekoračné predmety z odpadu. V úvode  si deti zopakovali  zásady správneho triedenia i farby nádob, do ktorých sa hádžu plasty, sklo a papier. A začalo tvorenie. Čo s nepotrebnými CD nosičmi?  Šikovné deti z nich vytvorili originálne podložky pod poháre servítkovou technikou a veselé zvieratká. Papierové obaly od vajíčok a kartónov  šikovné detské ruky premenili na milé obrázky. Trpezlivou prácou tak  dali nádych nepotrebným veciam, z ktorých vytvorili   originálne darčeky pre blízkych.

            • Na prechádzke lesom – beseda pre 1. a 3. roč. ZŠ Strážske

            • Počas dvoch hodinových  besied sme prebrali zmeny v lesnom hospodárstve. Už vo februári sme zaznamenali prírastok mladých diviačikov, v marci prírastky mladých zajacov. Apríl je mesiac lesov, deťom bolo vysvetlené – rozdiel medzi lesníkom a poľovníkom . Prebrali sme prelet obrovského množstva sťahovavých vtákov (husi, žeriavy, cíbiky a množstvo ďalších). Upozornili sme deti, že v krátkom čase narazia pri prechádzke prírodou na mláďatá rôznych druhov zvierat, upozornili sme, aby sa ich nedotýkali, pozorovať áno, fotiť áno, ale dotýkať sa nie! V závere sme si prebrali možnosti prikrmovania rôznych druhov zvierat, ale iba v súčinnosti s dospelými osobami. Zodpovedali sme na množstvo rôznych otázok a besedu sme ukončili spoločným potleskom.

            • Prerušenie prevádzky CVČ

            • Dňa 16.4.2024 bude prerušená prevádzka Centra voľného času Strážske. Nebudú pracovať záujmové útvary – krúžky, kluby, súbory z dôvodu prerušenie dodávky pitnej vody v Strážskom.

               

            • Vtáky v prírode

            • Apríl je mesiac, kedy  prilietava najviac sťahovaných  vtákov. Ich veselé štebotanie  ohlasuje prichádzajúcu jar a prebúdzanie sa prírody. 1. apríl je Svetovým dňom vtáctva. CVČ pripravilo dňa 15. 4. 2024 pre žiakov 5. a 7. ročníkov ZŠ Strážske zaujímavé podujatie. Lektorom bol zoológ CHKO Vihorlat Michalovce Ing. Martin Danilak. Podujatie prebiehalo zaujímavou formou výkladu a dialógu medzi lektorom a deťmi, ktorý vo veľmi zaujímavej prezentácií oboznámil žiakov s históriou Svetového dňa vtákov. Jeho  zakladateľom bol slovenský prírodovedec Oto Hermann a traduje sa od roku 1900. Ing. Danilak   oboznámil  žiakov  so životom vtákov žijúcich  v našom okolí,  ale aj  v Národnej prírodnej rezervácií Senné rybníky  , ktorá je jednou z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe. Účastníkom besedy priblížil  význam krúžkovania vtákov, ktorý je veľmi dôležitý pri migrácií.  rozprávanie dopĺňal zaujímavými fotografiami z  praxe. Apeloval taktiež na ochranu a prikrmovanie vtáčikov počas zimných mesiacov. Počas výkladu zodpovedal na podnetné otázky žiakov k danej  téme.

            • Čím žijú naše deti vo voľnom čase

            • Dnes v CVČ Strážske športovo i tvorivo.

              Pod vedením vedúceho krúžku stolného tenisu Imricha Meňovčíka dnes prebiehal turnaj mladých športovcov s rodičmi. V dolnej skupine vyhrala Tamara Eleková hrajúca s babkou pred Matejom Korenym hrajúcim s ocom Jaroslavom.  V hornej skupine tretí skončil Oliver  Babjak s dedkom, druhí bratia Rešovskí a víťazom sa stal Daniel Macko hrajúci s ocom Róbertom.

              Na turnaji sme privítali aj primátora mesta P. Magdoška, ktorý pozdravil športovcov, neodolal a oprášil svoje zručnosti v narábaní so stolnotenisovou raketou. Neskôr sa pridal k skupinke detí, ktorá už pripravuje ku Dňu Zeme zaujímavé vecičky z odpadového materiálu a zahral sa s našimi najmenšími.

            • Môj vesmírny robot

            • Vyhodnotenie okresného kola súťaže "Vesmír očami detí 2024"

              Dňa 5.4.2024 boli vyhodnotené výtvarné práce z okresného kola súťaže "VESMÍR OČAMI DETÍ 2024". Do súťaže sa tento rok zapojilo 32 škôl, ktoré poslali 298 prác. Porota vybrala v piatich kategóriách po 5 prác postupujúcich priamo do celoslovenského kola, ktoré sa bude konať v máji 2024 v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove. Slávnostného  odovzdávanie cien, ktoré sa uskutoční 15.4.2024 o 13:00 hod. v galérii Zemplínskeho kultúrneho centra, kde je aj inštalovaná výstava súťažných prác zúčastní sa náš člen ZÚ Filipko Dunaj, ktorý sa v II. kategórii  s výtvarnou prácou Môj vesmírny robot umiestnil na 3. mieste. Srdečne blahoželáme.

               

            • Zelený apríl

            • Mesiac apríl je mesiac lesov. CVČ Strážske pripravilo  dňa 11.4.2024 pre žiakov 2.roč. a špec. tr. ZŠ Strážske besedu s poľovníkom, rybárom, vedúcim rybársko – poľovníckeho krúžku pri CVČ Strážske J. Sisákom.  Počas besedy sme sa snažili deťom vysvetliť význam lesov, aké druhy zvierat v nich žijú, aký je rozdiel medzi poľovníkom a lesníkom. V apríli sa všetko rozzelenie, prilieta veľké množstvo sťahovavých vtákov a už sú badateľné prvé prírastky mláďat. Narodili sa prvé diviačiky, malé zajačiky, začína hniezdiť kačica divá. Deťom sme vysvetlili, čo je úlohou lesníka, tzn. starať sa výsadne o údržbu lesa, ťažbu a výsadbu nových porastov. Poľovník sa v takomto lesnom hospodárstve stará o zvieratá, prikrmuje ich, zabezpečuje vodné toky a v neposlednom rade aj loví. V závere nás deti zaplavili množstvom zvedavých otázok, na ktoré sme im odpovedali.

               

               

          • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY S NAMI
            • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY S NAMI

            • Veľká noc je už za dverami  ostáva už len doladiť výzdobu . Na štvrtkovom prázdninovom stretnutí si malí drobčekovci vyrobili milé pozdravy pre svojich blízkych, pri ktorých im pomáhali mamičky. Staršie deti ozdobili vajíčka, ktorými dozdobili náš veľkonočný stom pred CVČ a doplnili veľkonočnú výzdobu exteriéru, ktorej sme venovali množstvo času, no podarilo sa spoločne odieť naše mesto do veľkonočného šatu.

              Utorkové prázdninové dopoludnie si užili deti spoločne s rodičmi v našej herni pri obľúbených hračkách. Nechýbalo ani tvorenie -  výroba veselého motýlika.

              Veľkonočná rybačka a zber jarných húb

              Počasie nám neprialo. Aj napriek tomu, že všetko bolo prichystané perfektne, neustále dažďové prehánky a silný vietor nám to prekazili. Našťastie v priestoroch centra voľného času sme si teoreticky tieto náležitosti preberali. Najviac nás mrzí, že huby smrčky rastú a v lokalite ktorú navštevujeme  určite by sme ich nazbierali. Škoda, mohli to byť pekné zážitky a o rybách ani nehovoríme. Našťastie krmivo a nástražný materiál môžeme využiť na ďalšej rybačke. A tak prekontrolovali sme si dôkladnejšie rybárske udice, vymenili nové háčiky, prebrali lov pomocou bubliny, ktorú v jeseni chceme vyskúšať a ostal čas aj na krátky vedomostný test „Poznáš ryby našich vôd ?“ Domov sme odchádzali za neutíchajúceho dažďa, nevadí, jar je predsa tu.

            • Vesmír očami detí

            • Práce našich detí sme zaslali do regionálneho kola súťaže Vesmír očami detí. Veríme, že zaujmu porotu a tak, ako každoročne, postúpia do celoslovenského kola súťaže

            • Veľkonočné prázdniny

            • Veľkonočné prázdniny budú v dňoch 28.3.2024 a 2.4.2024. Počas prázdnin ponúkame podujatie, určené deťom od 1. roč. ZŠ - členom záujmových útvarov CVČ Strážske a ostatným záujemcom. CVČ Strážske bude v uvedené dni otvorené od 8.00 hod. do 16.00 hod. Okrem plánovaných podujatí budú k dispozícii naše klubovne a herne.

            • Veľkonočné tvorivé dielne

            • Stredajšie popoludnie bolo taktiež tvorivé. Deti zo školského klubu vyrábali zaujímavé veľkonočné dekorácie. Dievčatá si zhotovili veľkonočné pozdravy a chlapci sa pokúšali upliesť  korbáče z vŕbových prútikov. Navzájom si pomáhali a domov si odniesli korbáč na veľkonočnú oblievačku.

            • Mám vajíčko maľované

            • Veľká noc je za dverami a v našom CVČ sme dňa 27.3.2024 pripravili zaujímavé aktivity pre deti. Dopoludnia sa uskutočnilo tvorivé dopoludnie pre druhákov. Spoločne sme si porozprávali o veľkonočných zvykoch . Potom sa tvorilo. Vajíčka sme nemaľovali farbami, ale si deti vyskúšali zaujímavú techniku zdobenia ovsenými vločkami. Vločky trpezlivo ukladali na predkreslené vajíčka  a výsledok bol fantastický.  Po tvorivej aktivite nasledovali hry v našej herni.

            • Veľkonočný zajačik

            • Dnes bolo v Drobček klube veselo. Náš malý kamarát Adrianko oslavoval svoj prvý rôčik. Spoločne  s deťmi aj mamičkami sme mu zagratulovali, zaspievali a následne pochutnali na sladkostiach, ktoré malý Aďko  s mamičkou rozdal deťom. Potom nasledovalo veselé tvorenie. V predveľkonočnom období si deti s mamičkami vyrobili  zápich do kvetináča – veselého  zajačika a potom hurá ku hračkám.