• Novinky

            • Svetlonos - vyrezávanie tekvíc pre deti a rodičov

            • Už naši predkovia v minulosti vyrezávali rôzne plodiny, ktoré si sami dopestovali – repu, zemiaky i obrovské tekvice, do ktorých umiestňovali sviečky. Aj my sme si počas jesenného prázdninového dopoludnia spoločne  vyrobili krásne tekvice. Deti  ich predkreslili vyčistili od jadierok a „dospeláci“  vyrezávali. Pri čistení si deti vypočuli  legendu o Svetlonosovi. Z vyrezaných tekvíc a plodov jesene sme zhotovili originálnu  výzdobu pred našou budovou.

            • Hurá deti šarkan letí....

            • A veruže nám aj lietali. Dnešné slnečné popoludnie prialo priaznivcom šarkaniády. Kamarát vetrík pomohol  vzlietnuť farebným šarkanom do vzduchu. Trošku sme si aj zašportovali a tešili sa komu bude najdlhšie lietať šarkan. S dlhým farebným chvostom vyleteli aj  pestré šarkany, ktoré si vyrobili deti na svojich stretnutiach v CVČ.  Unavení ale aj plní radosti  a s odmenami odchádzali deti z futbalového štadiónu. A v závere  skonštatoval náš dvorný expert na šarkanov externý vedúci Ing. Róbert Macko – „ už dávno sme nemali tak vydarené počasie na našu šarkaniádu“....

            • Po storočnej vode Laborec prekvapil

            • Možno, že sa nejednalo o storočnú vodu, ale hlavne v piatok sa na východe Slovenska zlial nezvyčajne silný dážď.  Aj keď bol Laborec nad krivošťanským  mostom úplne vypustený v piatok to vyzeralo, ako storočná voda.  Po príchode na lovné miesto videli sme naplavené konáre oproti normálu asi o 2 m vyššie.

              Nezvyčajne- v pondelok, ale preto že sú jesenné prázdniny, prvá vychádzka do prírody viedla k rieke Laborec. Všetci sa na ňu tešili, ale nakoniec prišli iba desiati. Predchádzala jej príprava udíc, viazanie nových systémov, zháňanie  krmiva.... Ale ako to už zvyčajne býva, po príchode k rieke jeden z mladých rybárov zabudol rásošky, druhý utierku, tretí krmivo, štvrtý dokonca stoličku, no pomáhali sme si navzájom.

              Prvý úlovok zdolal Marek, 40 cm pleskáča vysokého, čím nás veľmi prekvapil a potom to bolo už iba o rybárskom umení.  Počas troch hodín chlapci ulovili troch kaprov, 45 cm, 45cm, 48 cm,  niekoľko pleskáčov a Sebastián vytiahol malú, ale bojovnú mrenu severnú. Počasie nám skutočne vyšlo, chlapci sa konečne uvolnili, navzájom sa provokovali k lepším a lepším výkonom. Záver bol korunovaný veľkým kaprom, ktorý v posledných fázach zdolávania utrhol celý systém a ušiel. Martin až vtedy zistil, že na navijáku má silne dotiahnutú brzdu. Škoda, odhadovali sme ho na 70 cm, možno aj viac. Nie všetci boli úspešní v love, aj keď sa veľmi snažili. Jesenná rybačka je veľmi náročná, hlavne na kvalitu krmiva a zvolenú nástrahu.

              Poznatky, ktoré chlapci získali na tejto pomere úspešnej rybačke mienime zúročiť nabudúce. Vieme, aké krmivo, akú návnadu a ako pripraviť udice na úspešné zdolávanie aj kapitálnych úlovkov.

               

            • Pripravujeme sa na prázdninovú šarkaniádu

            • Piatok popoludní vrcholili prípravy na prázdninovú šarkaniádu. Jeseň je tu a tak, ako každé ročné obdobie má svoje čaro. Krásne farby listnatých stromov, meniaci sa šat prírod, príprava zvierat na zimný spánok. Ale i šarkany.  Aj keď vonku neskutočne lialo, skupinka dievčat z krúžku za pomoci svojich vedúcich finišovala s prípravou šarkanov, už iba pripevniť pestrofarebné chvosty a v pondelok poletia k oblohe ......

            • Deň starých rodičov

            • Naša babka a náš dedko,

              milí sú k nám nadovšetko

              Keď k nám prídu na návštevu,

              veselo  je u nás veru.....

              Štvrtkové popoludnie26. októbra 2023   patrilo 2. ročníku zábavnej  súťaže „Deň starých rodičov“. V spoločenskej miestnosti sa tak stretli súťažné družstvá v zložení : Matúško s babkou Gajdošovou, Ninka s babkou Hlaváčovou, Ninka s dedkom Šandor Berilom, Samko s dedkom Dunajom a Melanka s dedkom Polomčákom.  V úvodnom zahrievacom kole prezradili zaujímavosti vnúčatá o starých rodičoch a naopak. Potom nasledovali zábavné disciplíny v skladaní puzzle chodníka, hode do basketbalového koša, triedení farebných vrchnákov a nechýbala ani obľúbená disciplína v speve. Počas súťaže panovala medzi prítomnými dobrá nálada  a deťúrence mali radosť  pri jednotlivých súťažných disciplínach. V závere boli starí rodičia odmenení malými upomienkovými darčekmi a vnúčatá sladkosťami. Po súťaži za všetci spoločne presunuli do našej herne, kde si deťúrence užívali pri rôznych hrách a starí rodičia  pri spoločnom rozhovore .

            • Kytica z tanca uvitá

            • Naši tanečníci  DFS Stražčanik a Mažoretky finišujú s prípravou na vystúpenie pri príležitosti Mesiaca úcty k starším v obci Staré dňa 27.10.2023

            • Les a jeho tajomstvá

            • Jeseň je obdobie, keď väčšina ľudí zbiera plody svojej práce. Aj v lese vrcholí zber ovocia v podobe plodov lesných stromov ( žalude, bukvice a iné druhy). Tie po vytriedení budú slúžiť v lesných škôlkach na výsadbu, ktorá neskôr v podobe mladých stromčekov bude doplnená v lesných porastoch (plánovaná výsadba). Práca lesníkov je veľmi náročná, starajú o les celoročne. Deťom sme vysvetlili, že o les sa starajú lesníci a o zvieratá záujmová skupina – poľovníci. Čo to obnáša sme preberali počas celej prednášky. Deti úspešne spolupracovali a ich neznalosti stačilo, iba doplniť. K tomu nám slúžil vynikajúci materiál Slovenskej poľovníckej komory „Poľovníctvo má zmysel. V závere už tradične  boli zodpovedané otázky detí s ochranárskou, rybárskou a poľovníckou tematikou.  

            • Ako nenaletieť podvodníkom

            • Dňa 11.10.2023 pripravilo Centrum voľného času Strážske podujatia v spolupráci ORPZ v Michalovciach aj pre prijímateľov Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov Harmónia v Strážskom besedu na tému „Seniori pozor na podvodníkov“. Preventistka kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová seniórom vysvetlila ako nenaletieť podvodníkom, aby sa nestali obeťami trestného činu. Vo svojom výklade sa dotkla aj bezpečného prechádzania po verejných komunikáciách vo večerných hodinách. Následne spoločne diskutovali k daným problémom. V závere odovzdala prijímateľom rôzne letáky k danej téme a reflexné pásky  na zvýšenie viditeľnosti a bezpečnosti pri chôdzi.  

            • Stop šikanovaniu

            • Dňa 11.10.2023 pripravilo Centrum voľného času Strážske podujatia v spolupráci ORPZ v Michalovciach pre žiakov špeciálnych tried ZŠ Strážske. Preventistka kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová žiakom vysvetlila znaky šikanovania. Následne rozobrala aj pojem kyberšikanovanie. Vhodným spôsobom vysvetlia, aby svoje telefóny používali bezpečne. Upozornila ich na surfovanie po sociálnych sieťach a apelovala, aby v žiadnom prípade nedávali rôzne chúlostivé fotografie a dôležité informácie o sebe aj o rodine. Vo svojom výklade sa dotkla aj ďalších patologických javov – záškoláctvo, kriminalita detí ako aj užívanie omámnych látok. V diskusii zodpovedala na zvedavé otázky žiakov.

            • Prvá pomoc hravo...

            • Dňa 5. októbra 2023 pripravilo Centrum voľného času Strážske pre žiakov 3. a 4. ročníkov ZŠ Strážske náučné podujatie. Lektorkou bola inštruktorka Územného spolku Červeného kríža v Michalovciach Mgr. Marcela Vincová. Vo svojom výklade deťom vysvetlila základy poskytovania prvej pomoci pri rôznych úrazoch. Z detí sa na chvíľu stali ranení aj záchranári a vyskúšali si poskytnutie prvej pomoci v rôznych modelových situáciách, napríklad oživovanie, uloženie do stabilizovanej polohy aj to, ako telefonický privolať lekársku pomoc. Dozvedeli sa ako ošetriť krvácanie z nosa i drobné poranenia, s ktorými sa môžu stretnúť v bežnom živote. Deti sledovali pozorne výklad a aktívne sa zapájali do modelových situácií.

            • Stop šikane a kyberšikane

            • Dňa 28.9.2023  pokračovala druhá séria preventívnych aktivít, tentokrát určená žiakom 6. roč. ZŠ Strážske. Kpt. Ing. Zuzana Rozsypalova, preventistka ORPZ Michalovce v odbornom  výklade doplnenom odbornou prezentáciou vysvetlila žiakom znaky šikany a kyberšikany, Zdôraznila žiakom, že šikanovanie nie je iba neetickým správaním, ale aj trestným činom. V diskusii  zodpovedala na podnetné otázky a v závere  si žiaci pozreli krátky film k danej téme.

            • Prevencia nadovšetko

            • Centrum voľného času Strážske pripravilo dňa 27.9.2023 zaujímavé preventívne podujatia.   Pre žiakov Strednej odbornej školy dopravy a služieb Strážske besedu na tému Šikanovanie a kyberšikanovanie a deviatakov ZŠ Strážske besedu – Obchodovanie s ľuďmi. Preventistka ORPZ v Michalovciach  kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová v odbornom výklade, ktorý doplnila  prezentáciou oboznámila žiakov s danou problematikou. V závere podujatí zodpovedala podnetné otázky žiakov k uvedeným témam.