• Novinky

            • Lov rýb udicou na „angličáka“

            • Krásne jarné dopoludnie, alebo február sa zbláznil? Práve takéto prekrásne a teplé počasie nás priam hnalo na prvú tohoročnú rybačku k rieke Laborec.

              Prvý pohľad na vodnú plochu nás ubezpečil, že rybolov môže byť úspešný. Dôvod , voda bola mierne zakalená, ryba je aktívna a začína rozrývať bahno, kde sa skrývajú vodné živočíchy. Krmivo sme zvolili tmavé na chladnú vodu a pridali sme aj niečo tajné, naše. Už po prvom nahodení Dominik ulovil prvú bieličku. Deti sme rozdelili na dve lovné miesta, prvá skupina starší, druhá mladší. Po dlhom čase konečne zazneli výkriky, mám ju, vypla sa, ej ale tá bola veľká ! Napriek obrovskej snahe sa nám podarilo uloviť iba tri druhy rýb- bieličky, pekné plotice a Kamil ulovil jalca maloústeho. Určite sme na háčiku mali aj väčšieho kapra, alebo karasa, nakoniec Šimonovi ušiel. Nakoľko sme skúšali nový spôsob  plávanej na tzv. angličáka, chvíľku chlapcom trvalo pochopiť základy tohto rybolovu. Stačilo mierne zdvihnúť špičku prútu a hneď to signalizovalo záber. Našťastie chlapci to veľmi rýchlo pochopili aj keď prišli o veľké množstvo úlovkov dúfame, že sa z toho poučili. Do prvomájových pretekov musia túto techniku zvládnuť, máme na to už iba dva mesiace. Cesta späť bola pomerne dlhá, veď bolo treba sa s novými zážitkami pochváliť.

            • Prázdninová streda

            • Prázdninová streda ponúkala rôznorodé aktivity. Začalo trojdňové sústredenie mladých rybárov, pokračovali tvorivé dielne, na ktorých si deti vytvárali zaujímavé dekorácie. Z drevených špachtlí si vyrobili obrázky. Voľný čas deti trávili aj maľbou na sklo. Pekné dielka im budú zdobiť ich okienka.

            • Aj počas prázdnin rozvíjame rybárske zručnosti

            • Po zimnom období využívajúc náhle oteplenie rozhodli sme sa s členmi krúžku, že počas jarných prázdnin skúsime uloviť  niekoľko rýb. V stredu 28.2.2024 priniesli chlapci všetky svoje rybárske náčinia, aby sme mohli prezbrojiť. Celú jeseň sme sa venovali výlučne lovu rýb na ťažko (feeder), tento rok sa sústredíme na plávanú, hlavne tzv. „anličák“. Je to spôsob, ktorým dokážeme plavákom loviť aj v hĺbkach viac ako 5 m. Prvý deň prázdninového sústredenia chlapci so záujmom skúšali montáž udice na tzv. angličák. Je to niečo nové, ale akonáhle to zvládnu, budú postrachom rybárskych súťaží. Tešíme sa na zajtrajšok, ak sa vydarí počasie, ulovia po prvýkrát v živote niekoľko rýb týmto spôsobom. 

            • Prázdninový utorok

            • Druhý prázdninový deň sa naše deti poriadne vyšantili v zábavnom centre Eifelko v Humennom .
              Bolo tam super. Popoludní si vyskúšali prácu s drôtom a vyrobili si parádne šperky. Mladí tanečníci
              z DFS Stražčanik začali nacvičovať novú choreografiu Mazurky.

            • Jarné prázdniny začali

            • Jarné prázdniny  sme  odštartovali  v CVČ Strážske  zábavným dopoludním Baby day pre deti a rodičov Drobček klubu. Keďže sa blížia veľkonočné sviatky naši najmenší vytvárali papierového zajačika z rúčky a potom si užívali v herni pri obľúbených hrách. Popoludní sme pokračovali tvorivými aktivitami z odpadového materiálu. Papierové rolky sa pod šikovnými rúčkami detí menili tiež na krásnych zajačikov.  Nadšenci folklóru rozvíjali tanečné nadanie.

            • Tešíme sa z výhry

            • Projekt CVČ Strážske zvíťazil aj v 14. edícii programu TESCO – „Vy rozhodujete, my pomáhame“. Získava finančnú podporu 1300 eur.

              Vraciame sa ku koreňom. Tanečné pásmo „Okolo Laborca“, ktoré s deťmi FS Stražčanik nacvičíme bude veselé, plné zvykov z minulosti. Projektom zabezpečíme časť krojov a rekvizít umocňujúcich autentickosť predvádzaných detských ľudových hier a zvykov, drevený rebriňák, rapkáče... Chceme tak prezentovať nielen kroje, ale tiež typické detské hračky, hudobné nástroje a šíriť kultúrne dedičstvo nášho ľudu.

              Ďakujeme našim priaznivcom za podporu, získali sme 6841 žetónov,

              ( súťažiaci na 2. mieste – 2975 a tretí s počtom 2281 žetónov). Naši najmenší tanečníci sa Vám predstavia v nových krojoch už onedlho, na STRAŽČANSKOM JARMOKU.

            • Na krídlach fantázie

            • Piatkové popoludnie 23.2.2024 patrilo tvorivým aktivitám.  Deti ŠKD pri ZŠ Strážske popustili uzdu svojej fantázii a vyrobili  originálneho motýľa z vlastnej ruky. Po tvorivej práci nasledovali obľúbené hry v našej herni.

            • Škôlkari v CVČ

            • V stredu 21. 2.2024 zavítali do priestorov Centra voľného času Strážske   deti   3. a 4. skupiny Materskej školy  Strážske. Oboznámili sa s priestormi a činnosťou nášho zariadenia, trošku si zasúťažili a v závere si užili naše herne.

            • ČO SME PRE VÁS PRIPRAVILI NA JARNÉ PRÁZDNINY

            • Jarné prázdniny budú v dňoch 26.2.224 -1.3.2024. Počas jarných prázdnin ponúkame podujatie, určené deťom od 1. roč. ZŠ - členom záujmových útvarov CVČ Strážske a ostatným záujemcom. CVČ Strážske bude v uvedené dni otvorené od 8.00 hod. do 16.00 hod. Okrem plánovaných podujatí budú k dispozícii naše klubovne a herne.

              jarne_prazdniny_24.docx  

              Pre členov záujmových útvarov je činnosť zdarma, ostatní záujemcovia hradia poplatok v zmysle VZN Mesta Strážske č. 2/2019 – 1 €/hod.

              Návšteva zábavného parku Eiffelko Humenné je za poplatok (vstupné a cestovné si hradí účastník sám) - iba  pre vopred nahlásených záujemcov, členov CVČ Strážske!  Je potrebné sa prihlásiť v CVČ Strážske do 21.2.2024.

            • Valentín v centre....

            • Deň sv. Valentína sme si v Centre voľného času Strážske  užili spoločne s  deťmi z ŠKD pri ZŠ Strážske na  zábavnom popoludní. Navzájom medzi sebou súťažilo 6 dvojíc – dievča, chlapec. V netradičných disciplínach predviedli svoje zručnosti a schopnosti pri  skladaní obrázku, zoraďovaní vecí, hode do basketbalového koša . Najviac  zábavy sme si užili pri   interpretácií piesne, ktorú súťažiaci  zložili z predpísaného počtu slov.  A prekvapením bola dvojica Lea s Matúšom, ktorí to originálne aj zaspievali. V balónovom tanci sa predviedli  Táňa s Dominikom a  najdlhšie vydržali tancovať  s balónom medzi čelami. Deti sa zabávali a zbierali body v jednotlivých disciplínach. Víťazstvo si nakoniec  odniesli Lívka  so Sebastiánom, ktorí v rozstrelovom súboji porazili  Leu s Matúšom.  Všetci súťažiaci boli za skvelé výkony odmenení sladkosťami.

            • Stravujeme sa zdravo?

            • Zdravá výživa je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu.  Dňa 14.2.2024  pripravilo CVČ Strážske v spolupráci s RÚVZ v Michalovciach besedy pre žiakov  ZŠ Strážske. Medzi šiestakov zavítala pracovníčka oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ  v Michalovciach  Mgr. Michaela Chrípková. A téma bola naozaj  zaujímavá.  Ako sa vlastne stravujú naše deti?  V prezentácií žiakov oboznámila   zo zásadami správnej výživy. Vysvetlila význam dôležitých zložiek pre zdravý organizmus. Podotkla, že k správnej životospráve patrí aj  konzumácia ovocia, zeleniny a predovšetkým  dostatok pohybovej aktivity. Veľmi dôležitý je pitný režim a deň by sme mali začínať pohárom vody.  Vyvarovať sa majú lákavým nezdravým potravinám a nápojom ako sú čipsy, kola a podobne. Deti upozornila na poruchy nesprávnej výživy, ktoré môžu viesť k podvýžive a nadváhe. Besedy prebiehali v príjemnej atmosfére a žiaci spoločne s lektorkou komunikovali k danej téme.

               

            • FAŠIANGY V NAŠOM MESTE

            • Ukončenie fašiangov pochovaním basy je tradičný slovenský ľudový zvyk. V našom meste túto tradíciu sa snaží udržiavať Centrum voľného času  Strážske. Bolo to tak aj v tomto roku.

              Všetko to začalo už mesiac vopred. Fašiangy sú nemysliteľné bez masiek,  dôležité bolo ich zhotoviť a vyrobiť všetky rekvizity na pochovávanie basy. Chceli sme čo najvernejšie stvárniť a verejnosti priblížiť  tento krásny ľudový zvyk. Masky sa na Slovensku využívali v období okolo zimného slnovratu ako ochrana pred pôsobením zlých síl. V období fašiangov symbolizovali  prosperitu, bohatú úrodu, plodnosť,  ale tiež ochranu pred zlom. Rozhodli sme sa vytvoriť turoňa – býka, ktorý patril k najčastejším fašiangovým maskám - je to zviera, ktoré symbolizuje silu a plodnosť. Do prípravy sme zapojili aj našich členov krúžkov. Tanečníci DFS Stražčanik sa venovali nácviku pásma pochovávanie basy, mažoretky sa premenili na karnevalové tanečnice, ARToviny výrobe masiek...

              Vo fašiangovom sprievode bolo všetko tak, ako má byť. V čele sprievodu sa vynímal okrem turoňa aj kôň. Nechýbal bubeník, smútočná zástava, farár, kaplan. Na márach niesli mladí folkloristi basu Rózu. Pridali sa k ním aj primátor mesta Patrik Magdoško a hokejová legenda a dvojnásobný majster sveta Vincent Lukáč. Sprievod doplnili poslanci mesta. Za nimi plačky so sviecami a krojované dievčatá. Spev doprevadzaný harmonikou dodával sprievodu slávnostný ráz. K sprievodu smerujúcemu na námestie sa pripojili aj deti MŠ a  žiaci ZŠ Strážske, ktorí potešili prítomných pekným programom.

            • Detská policajná akadémia

            • CVČ Strážske v spolupráci s OR PZ Michalovce pripravilo  dňa 5.2.2024 prednášku pre žiakov 7. ročníkov ZŠ Strážske zameranú na kyberšikanovanie. Policajná preventistka v  odbornej prezentácii oboznámila deti s nástrahami, ktoré na ne číhajú na internete. Vo svojom výklade  zdôraznila, aby venovali zvýšenú pozornosť pri četovaní na sociálnych sieťach,nezverejňovali svoje údaje, najmä  fotografie. V závere si spoločne pozreli krátky film k danej téme .

            • Týždeň bezpečného internetu

            • V týždni od 5.2.2024 do 9.2.2024 vyhlásilo Prezídium  Policajného zboru  „Týždeň bezpečného internetu“. Dňa 6.2.2024 pripravilo CVČ Strážske v spolupráci s ORPZ v Michalovciach preventívne aktivity pre žiakov ZŠ Strážske. Medzi deti zavítala preventistka ORPZ v Michalovciach Kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová. Šiestaci absolvovali ďalšiu časť preventívneho projektu Detská policajná akadémia. Dnešná téma – Bezpečne na internete bola zameraná na  komunikáciu na sociálnych sieťach .  Kamaráti z pracovného zošitu Krištof, Agáta a štvornohý kamarát Max poskytli deťom  nové informácie o  bezpečnom surfovaní na sociálnych sieťach .

            • Drobčekovský karneval

            • Dnes tu  máme karneval, nádherných je masiek bál....

              Veselé tóny detských piesní sa niesli našou herňou, ktorá sa zmenila na rozprávkové kráľovstvo. V pondelok 5. februára 2024 sa deťúrence zo záujmového útvaru Drobček so svojimi rodičmi zabávali na svojom karnevale. Rozšantené deti a ich  veselé a žiarivé očká hovorili za všetko. Herňa sa zmenila na rozprávkový svet princezien, zvieratiek, motýľov a ďalších rozprávkových bytostí. Malé masky veselo šantili a v prestávkach si pochutnávali na maškrtách, ktoré im nachystali rodičia. Veselo si zaskákali na obľúbených kruhoch a nechýbali ani  obľúbené hračky. V závere karnevalu ich riaditeľka CVČ Mgr. Marta Kordeľová odmenila veselými loptičkami – skákalkami, ktorým sa veľmi potešili.