• Novinky

            • Pripravujeme sa na fašiangy

            • Naši krúžkari z Keramickej dielničky pokračujú v modelovaní svojich strašidielok z hliny a tiež sa pripravujú na Fašiangy - vytvárajú Turoňa

            • Svet pokusov - beseda s Lujzou Leou Lavríkovou – účastníčkou medzinárodných fyzikálnych súťaží

            • Talent je darom, nie pravidlom, je ale úžasnou výnimočnosťou človeka. Bez talentov spoločnosť upadá, stagnuje. Dňa 24.1.2023 pripravilo  CVČ v Strážskom pre žiakov 6.-9. ročníka základnej školy v Strážskom v rámci regionálnej výchovy stretnutie s mladou slečnou, ktorej učaroval svet fyziky a pokusov, študentkou 3. ročníka Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach, Lujzou Leou Lavríkovou.

              Aj keď nenavštevovala ZŠ Strážske, bola od malička aktívna a niekoľko rokov bola  členkou záujmových útvarov v  našom centre voľného času. Vo svojej perfektnej prezentácii  prítomným účastníkom stretnutia priblížila prvé krôčiky  k pokusom, ktoré ju posúvali ďalej do rôznych súťaží a olympiád nielen  na domácej pôde ale aj v zahraničí. Postupne ich oboznámila s prvými veľkými úspechmi na medzinárodnej pôde.

              Svoj výklad doplnila aj praktickou ukážkou pokusu, ktorý bol súčasťou práce Space Clean - Up (upratovanie vesmíru). Výskum upratovania vesmíru je do budúcna dôležitý, aby sme o niekoľko rokov neboli v slepej uličke, tak ako dnes musíme riešiť dôsledky odpadu na našej Zemi. Vo výskume bádala, ako spomaliť malý vesmírny odpad, aby riadenie znížil rýchlosť a rotáciu, padal pôsobením gravitácie k Zemi a na tejto ceste zhorel v atmosfére a tak „sa upratal“ z obežnej dráhy našej Zeme.

              S prácou Space Clean - Up sa Lujza so spoluautorom Jakubom zúčastnila na ESI 2023 MILSET, svetovej výstave mladých vedcov v Pueble v Mexiku. V Pueble sa stretla i s vedcami z NASA a z Univerzity v Sofii. Cestu do Mexika jej pomohli realizovať sponzori TNE – talenty novej Európy, ESET, Nadácia ministerstva hospodárstva SR, Ad Astra a Vedecká hračka, o.z.. Cestu zaštítila pani Ing. Beata Puobišová, predsedníčka občianskeho združenia Vedecká hračka, Banská Bystrica. Poster, ktorý bol na svetovej výstave, bude od 28.1. 2024 do 28.2.2024 vystavený a prístupný v CVČ v Strážskom.

              Pani Ing. Puobišová objavila Lujzin talent a v roku 2018 jej umožnila prvú medzinárodnú účasť na výstave ESE 2018 v Gdyni so žiackou prácou Ako chutí mlieko.

              Za úspechy v súťažiach získala cenné medaily a ocenenia a z poslednej cesty za vedou  z Mexika si doniesla na pamiatku krásny klobúk, ktorý sa stal inšpiráciou našim žiakom a motivovať ich,  že do sveta sa nemusia dostať iba ako úspešní športovci, ale že aj vedci cestujú po svete a dostanú sa do zaujímavých krajín.

              Lujza  bola za svoje úsilie odmenená  rôznymi oceneniami. Za jednu z literárnych prác  získala mimoriadnou cenou  bývalej ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej. Z medzinárodnej olympiády mladých vedcov IJSO 2021 v Abú Dhabí si priniesla striebornú medailu. V roku 2022 sa zúčastnila stretnutia s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, kde sa jej dostalo cti prehovoriť v mene ocenených študentov. V roku 2022 získala od predsedu KSK Rastislava Trnku ocenenie Študent KSK za rok 2022. V lete 2023 sa Lujza dostala do Pakistanu ako kapitánka slovenského tímu, ktorý nás reprezentoval na IYPT, Medzinárodnom turnaji mladých fyzikov. Z pakistanského Murree priviezli slovenskí fyzici zlaté medaily. V roku 2023  bola ocenená Cenou mesta Michalovce. Na úrovni Košického samosprávneho kraja si prevzala ocenenie za vedomostné úspechy a zároveň šek na preplatenie vodičského kurzu, ako jedna z desiatich výnimočných študentov kraja.  V diskusii zodpovedala na rôzne zaujímavé otázky. V závere  nabádala prítomných žiakov, aby sa nebáli nových výziev a zapájali sa do rôznych súťaží, aktivít a robili to čo ich baví.

               

            • Škrabošky na karneval

            • Január a február sú mesiace plesania, radosti, fašiangov, maškarných karnevalov a plesov, na ktoré sa tešia dospelí i deti. Tvorivé dielničky boli preto venované príprave veselých karnevalových škrabošiek.

            • Deti a nehody

            • Aj keď je zimné obdobie nezabúdame na ochranu detí pred nehodami. V stredu  17.1.2024 CVČ v Strážskom pripravilo pre žiakov 3.ročníkov  základnej školy preventívne podujatie zamerané na dopravnú výchovu. Lektorom bol dopravný inžinier ORZPZ v Michalovciach por. Mgr. Tomaš Lazor. Vhodnou a zábavnou formou upozornil deti  na dôležitosť  nosenia reflexných prvkov na odevoch pri ceste do školy alebo hrách v prírode. Oboznámil  ich s pravidlami jazdenia na jednomiestnej  aj elektrickej kolobežke, ako aj  s povinnou výbavou cyklistu.  Spoločne s deťmi zopakoval dopravné značky a v diskusii zodpovedal na zvedavé otázky detí.

            • Majstrovstvá oblasti v stolnom tenise mládeže MI – SO

            • Dňa 14.1.2024 v hale ŠKST Michalovce uskutočnil sa okresný turnaj stolného tenisu.

              CVČ Strážske reprezentovali členovia ZÚ stolný tenis - za starších žiakov súrodenci Samo a Dávid Rešovskí, Daniel Macko a hráčka Tamara Eleková, ktorá vyhrala zápas o prvé miesto dievčat. Tešíme sa a gratulujeme.

               

            • Zahlasujte za projekt pre naše deti

            • Vraciame sa ku koreňom. Tanečné pásmo „Okolo Laborca“, ktoré s deťmi FS Stražčanik nacvičíme bude veselé, plné zvykov z minulosti. Projektom zabezpečíme časť krojov a rekvizít umocňujúcich autentickosť predvádzaných detských ľudových hier a zvykov, drevený rebriňák, rapkáče... Chceme tak prezentovať nielen kroje, ale tiež typické detské hračky, hudobné nástroje a šíriť kultúrne dedičstvo nášho ľudu.

              Projekt CVČ Strážske Okolo Laborca- nácvik a prezentácia detskej ľudovej tvorby bol v 14.edícii programu Tesco “Vy rozhodujete, my pomáhame“ zaradený hodnotiacou komisiou medzi tri najlepšie v regióne! Postupuje do druhého kola, v ktorom budú o jeho podpore rozhodovať zákazníci. Každý zákazník, ktorý od 15.januára do 11.februára 2024, nakúpi v ktoromkoľvek obchode spoločnosti Tesco, dostane po zaplatení jeden hlasovací žetón. Žetón vhodí do hlasovacieho boxu A, B alebo C projektu, ktorý chce podporiť. Projekty s najväčším počtom hlasov od zákazníkov získajú v jednotlivých regiónoch podporu vo výške 1300 eur na realizáciu aktivít. Projekty umiestnené v hlasovaní zákazníkov na 2. mieste získajú podporu v hodnote 600 eur, projekty umiestnené na 3. mieste 300 eur. Veríme, že náš projekt podporíte, aby sme spoločne vytvorili čo najlepšie podmienky pre činnosť nášho DFS Stražčanik. ĎAKUJEME!

            • Na keramickej dielničke

            • Na Keramickej dielničke naše deti vytvárajú, lepia a tvarujú svoje krásne výrobky využitím šablón aj keramických nástrojov

            • Príroda v zime – beseda s poľovníkom pre prijímateľov DSS Harmónia Strážske

            • V zimnej prírode, aj keď sa navonok zdá, že je všetko v  poriadku sa predsa dejú veľké zmeny. Práve o týchto zmenách, čo sa deje v lese, na poli, v riekach a jazerách sme sa snažili formou besedy sprístupniť informácie aj klientom DSS HARMONIA Strážske. V riekach sa pripravuje na trenie šťuka severná. Veľkú aktivitu praktikujú rybári, ktorí práve v tomto období sú nútení plašiť rybožravého kormorána veľkého, ktorý práve v zimnom období napácha veľké škody na rybách, preto že sú v akomsi latentnom stave- sú veľmi pomalé. V lesoch práve  končí diviačia ruja, na poli líščie zásnuby a zajačie honcovanie. Škoda, že snehu je veľmi málo, ináč by bolo tieto aktivity pekne vidieť. Príroda si v posledných rokoch už privykla, hlavne na teplejšie počasie. Pred niekoľkými rokmi nebolo nič neobvyklé, že nachádzali sme jarné kvietky a rozpučené kríky bázy čiernej. Už niekoľko rokov pravidelne prikrmujeme hlavne vtáčatá a to v prípade mimoriadne veľkej snehovej nádielky. V závere sme odpovedali na zvedavé otázky účastníkov besedy, ktorým sa beseda veľmi páčila.