• Novinky

            • Jarné prázdniny začali

            • Jarné prázdniny  sme  odštartovali  v CVČ Strážske  zábavným dopoludním Baby day pre deti a rodičov Drobček klubu. Keďže sa blížia veľkonočné sviatky naši najmenší vytvárali papierového zajačika z rúčky a potom si užívali v herni pri obľúbených hrách. Popoludní sme pokračovali tvorivými aktivitami z odpadového materiálu. Papierové rolky sa pod šikovnými rúčkami detí menili tiež na krásnych zajačikov.  Nadšenci folklóru rozvíjali tanečné nadanie.

            • Tešíme sa z výhry

            • Projekt CVČ Strážske zvíťazil aj v 14. edícii programu TESCO – „Vy rozhodujete, my pomáhame“. Získava finančnú podporu 1300 eur.

              Vraciame sa ku koreňom. Tanečné pásmo „Okolo Laborca“, ktoré s deťmi FS Stražčanik nacvičíme bude veselé, plné zvykov z minulosti. Projektom zabezpečíme časť krojov a rekvizít umocňujúcich autentickosť predvádzaných detských ľudových hier a zvykov, drevený rebriňák, rapkáče... Chceme tak prezentovať nielen kroje, ale tiež typické detské hračky, hudobné nástroje a šíriť kultúrne dedičstvo nášho ľudu.

              Ďakujeme našim priaznivcom za podporu, získali sme 6841 žetónov,

              ( súťažiaci na 2. mieste – 2975 a tretí s počtom 2281 žetónov). Naši najmenší tanečníci sa Vám predstavia v nových krojoch už onedlho, na STRAŽČANSKOM JARMOKU.

            • Na krídlach fantázie

            • Piatkové popoludnie 23.2.2024 patrilo tvorivým aktivitám.  Deti ŠKD pri ZŠ Strážske popustili uzdu svojej fantázii a vyrobili  originálneho motýľa z vlastnej ruky. Po tvorivej práci nasledovali obľúbené hry v našej herni.

            • Škôlkari v CVČ

            • V stredu 21. 2.2024 zavítali do priestorov Centra voľného času Strážske   deti   3. a 4. skupiny Materskej školy  Strážske. Oboznámili sa s priestormi a činnosťou nášho zariadenia, trošku si zasúťažili a v závere si užili naše herne.

            • ČO SME PRE VÁS PRIPRAVILI NA JARNÉ PRÁZDNINY

            • Jarné prázdniny budú v dňoch 26.2.224 -1.3.2024. Počas jarných prázdnin ponúkame podujatie, určené deťom od 1. roč. ZŠ - členom záujmových útvarov CVČ Strážske a ostatným záujemcom. CVČ Strážske bude v uvedené dni otvorené od 8.00 hod. do 16.00 hod. Okrem plánovaných podujatí budú k dispozícii naše klubovne a herne.

              jarne_prazdniny_24.docx  

              Pre členov záujmových útvarov je činnosť zdarma, ostatní záujemcovia hradia poplatok v zmysle VZN Mesta Strážske č. 2/2019 – 1 €/hod.

              Návšteva zábavného parku Eiffelko Humenné je za poplatok (vstupné a cestovné si hradí účastník sám) - iba  pre vopred nahlásených záujemcov, členov CVČ Strážske!  Je potrebné sa prihlásiť v CVČ Strážske do 21.2.2024.

            • Valentín v centre....

            • Deň sv. Valentína sme si v Centre voľného času Strážske  užili spoločne s  deťmi z ŠKD pri ZŠ Strážske na  zábavnom popoludní. Navzájom medzi sebou súťažilo 6 dvojíc – dievča, chlapec. V netradičných disciplínach predviedli svoje zručnosti a schopnosti pri  skladaní obrázku, zoraďovaní vecí, hode do basketbalového koša . Najviac  zábavy sme si užili pri   interpretácií piesne, ktorú súťažiaci  zložili z predpísaného počtu slov.  A prekvapením bola dvojica Lea s Matúšom, ktorí to originálne aj zaspievali. V balónovom tanci sa predviedli  Táňa s Dominikom a  najdlhšie vydržali tancovať  s balónom medzi čelami. Deti sa zabávali a zbierali body v jednotlivých disciplínach. Víťazstvo si nakoniec  odniesli Lívka  so Sebastiánom, ktorí v rozstrelovom súboji porazili  Leu s Matúšom.  Všetci súťažiaci boli za skvelé výkony odmenení sladkosťami.

            • Stravujeme sa zdravo?

            • Zdravá výživa je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu.  Dňa 14.2.2024  pripravilo CVČ Strážske v spolupráci s RÚVZ v Michalovciach besedy pre žiakov  ZŠ Strážske. Medzi šiestakov zavítala pracovníčka oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ  v Michalovciach  Mgr. Michaela Chrípková. A téma bola naozaj  zaujímavá.  Ako sa vlastne stravujú naše deti?  V prezentácií žiakov oboznámila   zo zásadami správnej výživy. Vysvetlila význam dôležitých zložiek pre zdravý organizmus. Podotkla, že k správnej životospráve patrí aj  konzumácia ovocia, zeleniny a predovšetkým  dostatok pohybovej aktivity. Veľmi dôležitý je pitný režim a deň by sme mali začínať pohárom vody.  Vyvarovať sa majú lákavým nezdravým potravinám a nápojom ako sú čipsy, kola a podobne. Deti upozornila na poruchy nesprávnej výživy, ktoré môžu viesť k podvýžive a nadváhe. Besedy prebiehali v príjemnej atmosfére a žiaci spoločne s lektorkou komunikovali k danej téme.

               

            • FAŠIANGY V NAŠOM MESTE

            • Ukončenie fašiangov pochovaním basy je tradičný slovenský ľudový zvyk. V našom meste túto tradíciu sa snaží udržiavať Centrum voľného času  Strážske. Bolo to tak aj v tomto roku.

              Všetko to začalo už mesiac vopred. Fašiangy sú nemysliteľné bez masiek,  dôležité bolo ich zhotoviť a vyrobiť všetky rekvizity na pochovávanie basy. Chceli sme čo najvernejšie stvárniť a verejnosti priblížiť  tento krásny ľudový zvyk. Masky sa na Slovensku využívali v období okolo zimného slnovratu ako ochrana pred pôsobením zlých síl. V období fašiangov symbolizovali  prosperitu, bohatú úrodu, plodnosť,  ale tiež ochranu pred zlom. Rozhodli sme sa vytvoriť turoňa – býka, ktorý patril k najčastejším fašiangovým maskám - je to zviera, ktoré symbolizuje silu a plodnosť. Do prípravy sme zapojili aj našich členov krúžkov. Tanečníci DFS Stražčanik sa venovali nácviku pásma pochovávanie basy, mažoretky sa premenili na karnevalové tanečnice, ARToviny výrobe masiek...

              Vo fašiangovom sprievode bolo všetko tak, ako má byť. V čele sprievodu sa vynímal okrem turoňa aj kôň. Nechýbal bubeník, smútočná zástava, farár, kaplan. Na márach niesli mladí folkloristi basu Rózu. Pridali sa k ním aj primátor mesta Patrik Magdoško a hokejová legenda a dvojnásobný majster sveta Vincent Lukáč. Sprievod doplnili poslanci mesta. Za nimi plačky so sviecami a krojované dievčatá. Spev doprevadzaný harmonikou dodával sprievodu slávnostný ráz. K sprievodu smerujúcemu na námestie sa pripojili aj deti MŠ a  žiaci ZŠ Strážske, ktorí potešili prítomných pekným programom.

            • Detská policajná akadémia

            • CVČ Strážske v spolupráci s OR PZ Michalovce pripravilo  dňa 5.2.2024 prednášku pre žiakov 7. ročníkov ZŠ Strážske zameranú na kyberšikanovanie. Policajná preventistka v  odbornej prezentácii oboznámila deti s nástrahami, ktoré na ne číhajú na internete. Vo svojom výklade  zdôraznila, aby venovali zvýšenú pozornosť pri četovaní na sociálnych sieťach,nezverejňovali svoje údaje, najmä  fotografie. V závere si spoločne pozreli krátky film k danej téme .

            • Týždeň bezpečného internetu

            • V týždni od 5.2.2024 do 9.2.2024 vyhlásilo Prezídium  Policajného zboru  „Týždeň bezpečného internetu“. Dňa 6.2.2024 pripravilo CVČ Strážske v spolupráci s ORPZ v Michalovciach preventívne aktivity pre žiakov ZŠ Strážske. Medzi deti zavítala preventistka ORPZ v Michalovciach Kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová. Šiestaci absolvovali ďalšiu časť preventívneho projektu Detská policajná akadémia. Dnešná téma – Bezpečne na internete bola zameraná na  komunikáciu na sociálnych sieťach .  Kamaráti z pracovného zošitu Krištof, Agáta a štvornohý kamarát Max poskytli deťom  nové informácie o  bezpečnom surfovaní na sociálnych sieťach .

            • Drobčekovský karneval

            • Dnes tu  máme karneval, nádherných je masiek bál....

              Veselé tóny detských piesní sa niesli našou herňou, ktorá sa zmenila na rozprávkové kráľovstvo. V pondelok 5. februára 2024 sa deťúrence zo záujmového útvaru Drobček so svojimi rodičmi zabávali na svojom karnevale. Rozšantené deti a ich  veselé a žiarivé očká hovorili za všetko. Herňa sa zmenila na rozprávkový svet princezien, zvieratiek, motýľov a ďalších rozprávkových bytostí. Malé masky veselo šantili a v prestávkach si pochutnávali na maškrtách, ktoré im nachystali rodičia. Veselo si zaskákali na obľúbených kruhoch a nechýbali ani  obľúbené hračky. V závere karnevalu ich riaditeľka CVČ Mgr. Marta Kordeľová odmenila veselými loptičkami – skákalkami, ktorým sa veľmi potešili.

            • Pripravujeme sa na fašiangy

            • Naši krúžkari z Keramickej dielničky pokračujú v modelovaní svojich strašidielok z hliny a tiež sa pripravujú na Fašiangy - vytvárajú Turoňa

            • Svet pokusov - beseda s Lujzou Leou Lavríkovou – účastníčkou medzinárodných fyzikálnych súťaží

            • Talent je darom, nie pravidlom, je ale úžasnou výnimočnosťou človeka. Bez talentov spoločnosť upadá, stagnuje. Dňa 24.1.2023 pripravilo  CVČ v Strážskom pre žiakov 6.-9. ročníka základnej školy v Strážskom v rámci regionálnej výchovy stretnutie s mladou slečnou, ktorej učaroval svet fyziky a pokusov, študentkou 3. ročníka Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach, Lujzou Leou Lavríkovou.

              Aj keď nenavštevovala ZŠ Strážske, bola od malička aktívna a niekoľko rokov bola  členkou záujmových útvarov v  našom centre voľného času. Vo svojej perfektnej prezentácii  prítomným účastníkom stretnutia priblížila prvé krôčiky  k pokusom, ktoré ju posúvali ďalej do rôznych súťaží a olympiád nielen  na domácej pôde ale aj v zahraničí. Postupne ich oboznámila s prvými veľkými úspechmi na medzinárodnej pôde.

              Svoj výklad doplnila aj praktickou ukážkou pokusu, ktorý bol súčasťou práce Space Clean - Up (upratovanie vesmíru). Výskum upratovania vesmíru je do budúcna dôležitý, aby sme o niekoľko rokov neboli v slepej uličke, tak ako dnes musíme riešiť dôsledky odpadu na našej Zemi. Vo výskume bádala, ako spomaliť malý vesmírny odpad, aby riadenie znížil rýchlosť a rotáciu, padal pôsobením gravitácie k Zemi a na tejto ceste zhorel v atmosfére a tak „sa upratal“ z obežnej dráhy našej Zeme.

              S prácou Space Clean - Up sa Lujza so spoluautorom Jakubom zúčastnila na ESI 2023 MILSET, svetovej výstave mladých vedcov v Pueble v Mexiku. V Pueble sa stretla i s vedcami z NASA a z Univerzity v Sofii. Cestu do Mexika jej pomohli realizovať sponzori TNE – talenty novej Európy, ESET, Nadácia ministerstva hospodárstva SR, Ad Astra a Vedecká hračka, o.z.. Cestu zaštítila pani Ing. Beata Puobišová, predsedníčka občianskeho združenia Vedecká hračka, Banská Bystrica. Poster, ktorý bol na svetovej výstave, bude od 28.1. 2024 do 28.2.2024 vystavený a prístupný v CVČ v Strážskom.

              Pani Ing. Puobišová objavila Lujzin talent a v roku 2018 jej umožnila prvú medzinárodnú účasť na výstave ESE 2018 v Gdyni so žiackou prácou Ako chutí mlieko.

              Za úspechy v súťažiach získala cenné medaily a ocenenia a z poslednej cesty za vedou  z Mexika si doniesla na pamiatku krásny klobúk, ktorý sa stal inšpiráciou našim žiakom a motivovať ich,  že do sveta sa nemusia dostať iba ako úspešní športovci, ale že aj vedci cestujú po svete a dostanú sa do zaujímavých krajín.

              Lujza  bola za svoje úsilie odmenená  rôznymi oceneniami. Za jednu z literárnych prác  získala mimoriadnou cenou  bývalej ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej. Z medzinárodnej olympiády mladých vedcov IJSO 2021 v Abú Dhabí si priniesla striebornú medailu. V roku 2022 sa zúčastnila stretnutia s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, kde sa jej dostalo cti prehovoriť v mene ocenených študentov. V roku 2022 získala od predsedu KSK Rastislava Trnku ocenenie Študent KSK za rok 2022. V lete 2023 sa Lujza dostala do Pakistanu ako kapitánka slovenského tímu, ktorý nás reprezentoval na IYPT, Medzinárodnom turnaji mladých fyzikov. Z pakistanského Murree priviezli slovenskí fyzici zlaté medaily. V roku 2023  bola ocenená Cenou mesta Michalovce. Na úrovni Košického samosprávneho kraja si prevzala ocenenie za vedomostné úspechy a zároveň šek na preplatenie vodičského kurzu, ako jedna z desiatich výnimočných študentov kraja.  V diskusii zodpovedala na rôzne zaujímavé otázky. V závere  nabádala prítomných žiakov, aby sa nebáli nových výziev a zapájali sa do rôznych súťaží, aktivít a robili to čo ich baví.

               

            • Škrabošky na karneval

            • Január a február sú mesiace plesania, radosti, fašiangov, maškarných karnevalov a plesov, na ktoré sa tešia dospelí i deti. Tvorivé dielničky boli preto venované príprave veselých karnevalových škrabošiek.

            • Deti a nehody

            • Aj keď je zimné obdobie nezabúdame na ochranu detí pred nehodami. V stredu  17.1.2024 CVČ v Strážskom pripravilo pre žiakov 3.ročníkov  základnej školy preventívne podujatie zamerané na dopravnú výchovu. Lektorom bol dopravný inžinier ORZPZ v Michalovciach por. Mgr. Tomaš Lazor. Vhodnou a zábavnou formou upozornil deti  na dôležitosť  nosenia reflexných prvkov na odevoch pri ceste do školy alebo hrách v prírode. Oboznámil  ich s pravidlami jazdenia na jednomiestnej  aj elektrickej kolobežke, ako aj  s povinnou výbavou cyklistu.  Spoločne s deťmi zopakoval dopravné značky a v diskusii zodpovedal na zvedavé otázky detí.

            • Majstrovstvá oblasti v stolnom tenise mládeže MI – SO

            • Dňa 14.1.2024 v hale ŠKST Michalovce uskutočnil sa okresný turnaj stolného tenisu.

              CVČ Strážske reprezentovali členovia ZÚ stolný tenis - za starších žiakov súrodenci Samo a Dávid Rešovskí, Daniel Macko a hráčka Tamara Eleková, ktorá vyhrala zápas o prvé miesto dievčat. Tešíme sa a gratulujeme.

               

            • Zahlasujte za projekt pre naše deti

            • Vraciame sa ku koreňom. Tanečné pásmo „Okolo Laborca“, ktoré s deťmi FS Stražčanik nacvičíme bude veselé, plné zvykov z minulosti. Projektom zabezpečíme časť krojov a rekvizít umocňujúcich autentickosť predvádzaných detských ľudových hier a zvykov, drevený rebriňák, rapkáče... Chceme tak prezentovať nielen kroje, ale tiež typické detské hračky, hudobné nástroje a šíriť kultúrne dedičstvo nášho ľudu.

              Projekt CVČ Strážske Okolo Laborca- nácvik a prezentácia detskej ľudovej tvorby bol v 14.edícii programu Tesco “Vy rozhodujete, my pomáhame“ zaradený hodnotiacou komisiou medzi tri najlepšie v regióne! Postupuje do druhého kola, v ktorom budú o jeho podpore rozhodovať zákazníci. Každý zákazník, ktorý od 15.januára do 11.februára 2024, nakúpi v ktoromkoľvek obchode spoločnosti Tesco, dostane po zaplatení jeden hlasovací žetón. Žetón vhodí do hlasovacieho boxu A, B alebo C projektu, ktorý chce podporiť. Projekty s najväčším počtom hlasov od zákazníkov získajú v jednotlivých regiónoch podporu vo výške 1300 eur na realizáciu aktivít. Projekty umiestnené v hlasovaní zákazníkov na 2. mieste získajú podporu v hodnote 600 eur, projekty umiestnené na 3. mieste 300 eur. Veríme, že náš projekt podporíte, aby sme spoločne vytvorili čo najlepšie podmienky pre činnosť nášho DFS Stražčanik. ĎAKUJEME!

            • Na keramickej dielničke

            • Na Keramickej dielničke naše deti vytvárajú, lepia a tvarujú svoje krásne výrobky využitím šablón aj keramických nástrojov