• Novinky

            • Na keramickej dielničke

            • Na Keramickej dielničke naše deti vytvárajú, lepia a tvarujú svoje krásne výrobky využitím šablón aj keramických nástrojov

            • Príroda v zime – beseda s poľovníkom pre prijímateľov DSS Harmónia Strážske

            • V zimnej prírode, aj keď sa navonok zdá, že je všetko v  poriadku sa predsa dejú veľké zmeny. Práve o týchto zmenách, čo sa deje v lese, na poli, v riekach a jazerách sme sa snažili formou besedy sprístupniť informácie aj klientom DSS HARMONIA Strážske. V riekach sa pripravuje na trenie šťuka severná. Veľkú aktivitu praktikujú rybári, ktorí práve v tomto období sú nútení plašiť rybožravého kormorána veľkého, ktorý práve v zimnom období napácha veľké škody na rybách, preto že sú v akomsi latentnom stave- sú veľmi pomalé. V lesoch práve  končí diviačia ruja, na poli líščie zásnuby a zajačie honcovanie. Škoda, že snehu je veľmi málo, ináč by bolo tieto aktivity pekne vidieť. Príroda si v posledných rokoch už privykla, hlavne na teplejšie počasie. Pred niekoľkými rokmi nebolo nič neobvyklé, že nachádzali sme jarné kvietky a rozpučené kríky bázy čiernej. Už niekoľko rokov pravidelne prikrmujeme hlavne vtáčatá a to v prípade mimoriadne veľkej snehovej nádielky. V závere sme odpovedali na zvedavé otázky účastníkov besedy, ktorým sa beseda veľmi páčila.

            • Prerušenie prevádzky CVČ Strážske

            • Centrum voľného času, Družstevná 509 Strážske na základe rozhodnutia zriaďovateľa, Mesta Strážske a odporúčania RÚVZ v Michalovciach prerušuje prevádzku od 18.12.2023 do 30.12.2023 z dôvodu predchádzania vzniku a ďalšieho šírenia prenosného ochorenia vírusovej hepatitídy typu A. Obnovenie prevádzky bude závisieť od ďalšieho vývoja epidemiologickej situácie v meste.

            • MIKULÁŠSKE RADOVÁNKY V CVČ

            • Aj keď opäť nemôžeme osláviť príchod Mikuláša na námestí spoločne (opatrenia proti šíreniu infekčného ochorenia – žltačky) Mikuláš navštívi všetkých členov záujmových útvarov počas týždňa 4.12. – 8.12.2023 v CVČ. Za podporu podujatia ďakujeme  supermarketu TESCO STRÁŽSKE.

            • Dezinfekcia priestorov CVČ

            • Centrum voľného času, Družstevná 509 Strážske oznamuje, že dňa 24.11.2023 - piatok  od 12.30 hod. do 17.00 hod. bude CVČ zatvorené z dôvodu vykonania plošnej  dezinfekcie priestorov. Výchovno - vzdelávacia činnosť bude prebiehať od pondelka 27.11.2023.

                                                                                                     Ďakujeme za porozumenie

            • ARToviny

            • Výtvarný krúžok Artoviny má šikovných členov. Usilovne pracujú na svojich výtvarných témach (naše včeličky),  a pomaly začínajú vytvárať krásy zimy svojimi predstavami. 

            • Druhá časť jesenného rybolovu na rieke Laborec – FEEDER

            • Po úspešnej prázdninovej  rybačke sme sa až jedenásti mladí rybári plní očakávania náhlili na „žehličku“. Tam sme slávili v tomto roku niekoľko úspešných rybolovov. Našťastie bola prázdna, iba dvaja starší, skúsení rybári využívali krásny sobotňajší deň, plný slnka. Po príchode sme sa rozdelili do dvoch skupín: starší, skúsenejší a mladší začiatočníci. Ani po intenzívnom nakŕmení sme neslávili úspech. Dôvod? Veľmi silný prúd, plný rôznych naplavenín (lístie, tráva, konáre), ktoré znemožnili rybolov a vytvárali falošné zábery.  Po vyše dvojhodinovom  rybolove sme konštatovali, že sme ulovili iba jedného kapra rybničného o dĺžke 47 cm. Úspešným lovcom bol Marek. Ostatní zaznamenali niekoľko záberov, žiaľ, ani jeden nepremenili.

              A čo na to dvaja dospelí rybári ? Tí sa iba usmievali a povedali chlapcom : je jeseň, zábery sú veľmi jemné, hlavná vec, že je prekrásne počasie. A tak sme rýchlo urobili poriadok, zbalili naradenie a presunuli  sa k CVČ.

            • Svetlonos - vyrezávanie tekvíc pre deti a rodičov

            • Už naši predkovia v minulosti vyrezávali rôzne plodiny, ktoré si sami dopestovali – repu, zemiaky i obrovské tekvice, do ktorých umiestňovali sviečky. Aj my sme si počas jesenného prázdninového dopoludnia spoločne  vyrobili krásne tekvice. Deti  ich predkreslili vyčistili od jadierok a „dospeláci“  vyrezávali. Pri čistení si deti vypočuli  legendu o Svetlonosovi. Z vyrezaných tekvíc a plodov jesene sme zhotovili originálnu  výzdobu pred našou budovou.

            • Hurá deti šarkan letí....

            • A veruže nám aj lietali. Dnešné slnečné popoludnie prialo priaznivcom šarkaniády. Kamarát vetrík pomohol  vzlietnuť farebným šarkanom do vzduchu. Trošku sme si aj zašportovali a tešili sa komu bude najdlhšie lietať šarkan. S dlhým farebným chvostom vyleteli aj  pestré šarkany, ktoré si vyrobili deti na svojich stretnutiach v CVČ.  Unavení ale aj plní radosti  a s odmenami odchádzali deti z futbalového štadiónu. A v závere  skonštatoval náš dvorný expert na šarkanov externý vedúci Ing. Róbert Macko – „ už dávno sme nemali tak vydarené počasie na našu šarkaniádu“....

            • Po storočnej vode Laborec prekvapil

            • Možno, že sa nejednalo o storočnú vodu, ale hlavne v piatok sa na východe Slovenska zlial nezvyčajne silný dážď.  Aj keď bol Laborec nad krivošťanským  mostom úplne vypustený v piatok to vyzeralo, ako storočná voda.  Po príchode na lovné miesto videli sme naplavené konáre oproti normálu asi o 2 m vyššie.

              Nezvyčajne- v pondelok, ale preto že sú jesenné prázdniny, prvá vychádzka do prírody viedla k rieke Laborec. Všetci sa na ňu tešili, ale nakoniec prišli iba desiati. Predchádzala jej príprava udíc, viazanie nových systémov, zháňanie  krmiva.... Ale ako to už zvyčajne býva, po príchode k rieke jeden z mladých rybárov zabudol rásošky, druhý utierku, tretí krmivo, štvrtý dokonca stoličku, no pomáhali sme si navzájom.

              Prvý úlovok zdolal Marek, 40 cm pleskáča vysokého, čím nás veľmi prekvapil a potom to bolo už iba o rybárskom umení.  Počas troch hodín chlapci ulovili troch kaprov, 45 cm, 45cm, 48 cm,  niekoľko pleskáčov a Sebastián vytiahol malú, ale bojovnú mrenu severnú. Počasie nám skutočne vyšlo, chlapci sa konečne uvolnili, navzájom sa provokovali k lepším a lepším výkonom. Záver bol korunovaný veľkým kaprom, ktorý v posledných fázach zdolávania utrhol celý systém a ušiel. Martin až vtedy zistil, že na navijáku má silne dotiahnutú brzdu. Škoda, odhadovali sme ho na 70 cm, možno aj viac. Nie všetci boli úspešní v love, aj keď sa veľmi snažili. Jesenná rybačka je veľmi náročná, hlavne na kvalitu krmiva a zvolenú nástrahu.

              Poznatky, ktoré chlapci získali na tejto pomere úspešnej rybačke mienime zúročiť nabudúce. Vieme, aké krmivo, akú návnadu a ako pripraviť udice na úspešné zdolávanie aj kapitálnych úlovkov.

               

            • Pripravujeme sa na prázdninovú šarkaniádu

            • Piatok popoludní vrcholili prípravy na prázdninovú šarkaniádu. Jeseň je tu a tak, ako každé ročné obdobie má svoje čaro. Krásne farby listnatých stromov, meniaci sa šat prírod, príprava zvierat na zimný spánok. Ale i šarkany.  Aj keď vonku neskutočne lialo, skupinka dievčat z krúžku za pomoci svojich vedúcich finišovala s prípravou šarkanov, už iba pripevniť pestrofarebné chvosty a v pondelok poletia k oblohe ......

            • Deň starých rodičov

            • Naša babka a náš dedko,

              milí sú k nám nadovšetko

              Keď k nám prídu na návštevu,

              veselo  je u nás veru.....

              Štvrtkové popoludnie26. októbra 2023   patrilo 2. ročníku zábavnej  súťaže „Deň starých rodičov“. V spoločenskej miestnosti sa tak stretli súťažné družstvá v zložení : Matúško s babkou Gajdošovou, Ninka s babkou Hlaváčovou, Ninka s dedkom Šandor Berilom, Samko s dedkom Dunajom a Melanka s dedkom Polomčákom.  V úvodnom zahrievacom kole prezradili zaujímavosti vnúčatá o starých rodičoch a naopak. Potom nasledovali zábavné disciplíny v skladaní puzzle chodníka, hode do basketbalového koša, triedení farebných vrchnákov a nechýbala ani obľúbená disciplína v speve. Počas súťaže panovala medzi prítomnými dobrá nálada  a deťúrence mali radosť  pri jednotlivých súťažných disciplínach. V závere boli starí rodičia odmenení malými upomienkovými darčekmi a vnúčatá sladkosťami. Po súťaži za všetci spoločne presunuli do našej herne, kde si deťúrence užívali pri rôznych hrách a starí rodičia  pri spoločnom rozhovore .

            • Kytica z tanca uvitá

            • Naši tanečníci  DFS Stražčanik a Mažoretky finišujú s prípravou na vystúpenie pri príležitosti Mesiaca úcty k starším v obci Staré dňa 27.10.2023

            • Les a jeho tajomstvá

            • Jeseň je obdobie, keď väčšina ľudí zbiera plody svojej práce. Aj v lese vrcholí zber ovocia v podobe plodov lesných stromov ( žalude, bukvice a iné druhy). Tie po vytriedení budú slúžiť v lesných škôlkach na výsadbu, ktorá neskôr v podobe mladých stromčekov bude doplnená v lesných porastoch (plánovaná výsadba). Práca lesníkov je veľmi náročná, starajú o les celoročne. Deťom sme vysvetlili, že o les sa starajú lesníci a o zvieratá záujmová skupina – poľovníci. Čo to obnáša sme preberali počas celej prednášky. Deti úspešne spolupracovali a ich neznalosti stačilo, iba doplniť. K tomu nám slúžil vynikajúci materiál Slovenskej poľovníckej komory „Poľovníctvo má zmysel. V závere už tradične  boli zodpovedané otázky detí s ochranárskou, rybárskou a poľovníckou tematikou.