• Novinky

            • JARNÉ PRÁZDNINY S NAMI

            • Jarné prázdniny budú v dňoch 6.3.2023-10.3.2023. Počas jarných prázdnin neuskutočňuje sa pravidelná záujmová činnosť – krúžky, kluby, súbory. Ponúkame Vám podujatie, ktoré sú určené pre členov záujmových útvarov a ostatných záujemcov. CVČ Strážske bude v uvedené dni otvorené od 8.00 hod. do 16.00 hod. Okrem plánovaných podujatí budú k dispozícii naše klubovne a herne.

              Pre členov záujmových útvarov je činnosť zdarma, ostatní záujemcovia hradia poplatok v zmysle VZN Mesta Strážske č. 2/2019 – 1€/hod.

              TEŠÍME SA NA VÁS.

            • Čo si dám na desiatu

            • Správna výživa je dôležitým faktorom pre vývoj detí. V školskom veku životospráva ovplyvňuje aj  správanie sa detí v škole. Dňa 24.2.2024  pripravilo CVČ Strážske v spolupráci s RÚVZ v Michalovciach besedy pre žiakov 2. a  4. ročníka a žiakov špeciálnej triedy ZŠ Strážske. Pracovníčka oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Michalovce Mgr. Michaela Chripková v prezentácií oboznámila deti zo zásadami správnej výživy. Deťom vysvetlila, že raňajky sú základom celého dňa a sladkosti je potrebné nahradiť ovocím a zeleninou. Vyvarovať sa majú lákavým nezdravým potravinám a nápojom ako sú čipsy, kola a podobne. Vo svojom výklade upozornila na dôsledné  dodržiavanie hygieny potravín a hygieny rúk. Ich nedodržiavanie vedie často k rôznym ochoreniam. Vedomosti deti zúročili v pracovných listoch, v ktorých hľadali zdravé potraviny v bludisku,  kamarátovi Tomášovi vymaľovavali potraviny, ktorým sa má vyhnúť a spoločne vylúštili  tajničku na tému ovocie a zelenia. V diskusii zodpovedala na zvedavé otázky detí.

               

            • Fašiangová bodka

            • Utorok dopoludnia sa zo spoločenskej miestnosti v našom CVČ  ozývala hudba, smiech a zábava. Konalo sa tu fašiangové zábavné dopoludnie pre prijímateľov DSS Lidwina - našich členov záujmových útvarov. Tešili sa na spoločné stretnutie s kamarátmi z DSS Harmónia, ktorí  však pre chorobu nemohli prísť.  Lukáš sa predstavil v úlohe dídžeja a striedal rôzne hudobné žánre. V rytme rezkých tónov sa vyšantili  a vytancovali všetci prítomní. Nechýbali ani  zábavné hry a tanečné súťaže, v ktorých dokázali svoju šikovnosť a zručnosť. Počas prestávky si oddýchli pri chutnej kávičke a sladkostiach, ktoré im chutili . Pri odchode spoločne skonštatovali  bolo to super a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            • Valentínsky ples v obci Voľa

            • Na pozvanie starostu obce Voľa vystúpili členovia našich záujmových útvarov DFS Stražčanik a Mažoretky na VALENTÍNSKOM PLESE.  Sobotňajší večer 18.2.2023  tak naši tanečníci  spríjemnili plesovú atmosféru,  za čo im patrí veľké poďakovanie.  

            • ZAVIAZANIE HARMONIKY

            • Sprievodným podujatím FAŠIANGOV 2023 v Strážskom bolo aj vystúpenie DFS Stražčanik  s pásmom zaviazania harmoniky. Tento akt kedysi symbolizoval, že hudobné nástroje zmĺknu, zábava sa končí ... Mladí tanečníci prechádzali popri stánkoch s občerstvením, kde sa už ochutnávali zabíjačkové špeciality. Za spevu rezkej piesne v doprovode harmonikára tanečníci prichádzali k tribúne. Tu už slovo dostáva bubeník, ktorý oznamuje, že fašiangy sa končia.  „Parobok“ vyzýva k tancu, aby sa ešte trocha zabavili, kým to je dovolené. Tak si tanečníci s radosťou zatancovali ľapkanú, karičku a čardáš. Po krátkom vinši už prichádza k zaviazaniu harmoniky, ktorá 40 dní musí odpočívať. Smutní tanečníci odchádzajú za spevu, ale už bez tónov harmoniky. Ďakujeme našim členom súboru Stražčanik, že pásmo zvládli a vydržali aj počas daždivého počasia.

            • Retro Valentín- zábavné popoludnie pre deti

            • Dňa 15.2.2023 sme pre deti pripravili zábavné popoludnie Retro Valentín. Desať  chlapcov a desať dievčat si zmeralo svoje sily v rôznych súťažných disciplínach. Poniektorí prišli vyfešakovaní v „retro oblečení“. Počas súťaže ukázali svoje zručnosti v navliekaní cestovinového náhrdelníka, skladaní puzzle i napísaní listu. Do finále sa prebojovala trojica dievčat a chlapcov, ktorí prítomných divákov i porotu zaujali svojim spevom, rozprávaním vtipov a balónovým tancom. A víťazi? V kategórií dievčat prvenstvo získala Barborka, nasledovala Laura a na treťom mieste sa umiestnila Lívia. V kategórií chlapcov 1. miesto obsadil Samko , 2. miesto Artur a 3. miesto Lukáš. Za svoje výkony boli odmenení malými spomienkovými darčekmi a všetci účastníci sladkosťami.

            • Detská policajná akadémia – preventívny projekt pre 6. roč. ZŠ Strážske

            • Žiaci 6. roč. ZŠ Strážske zapojení do projektu Detská policajná akadémia absolvovali ďalšie stretnutie- Témou bola bezpečnosť na internete. V odbornom výklade preventistky Ing kpt. Zuzany Rozsypalovej, ktorý bol dopĺňaný informáciami z pracovného zošita sa dozvedeli dôležité informácie o komunikácií na sociálnej sieti i správnom používaní telefónu a internetu.

            • Ako predchádzať nehodám

            • K tretiakom ZŠ Strážske zavítal dopravný inžinier Mgr. por. Tomaš Lazor. Témou ich stretnutia bolo predchádzanie dopravným nehodám. Vysvetlil deťom, ako sa majú správať na cestách, aby sa nestali obeťami dopravných nehôd. Upozornil na riziká, ktoré deťom hrozia počas rôznych aktivít vonku v blízkosti ciest. Spoločne si zopakovali dopravné značky, s ktorými sa stretávajú v bežnom živote. Nechýbali ani dôležité informácie o správaní sa pri bicyklovaní i korčuľovaní aj o vybavení bicykla i používaní bezpečnostných prilieb, ktoré môžu niekedy dokonca zachrániť život. V besede zodpovedal na zvedavé otázky detí.

            • Krásne práce pre oči aj dušu

            • Príprava na výtvarné súťaže sú v plnom prúde. Deti Artovín maľujú strihajú, lepia a vznikajú krásne práce pre oči aj dušu. Tešíme sa na ďalší krúžok.

            • Viem, ako sa nezamotám do sociálnych sietí

            • Vedeli ste, že 8. február je Medzinárodný deň bezpečnejšieho internetu?  Cieľom tohto dňa  je podpora bezpečnosti digitálneho prostredia a osveta, zameraná na potrebu ochrany údajov súkromnej povahy na internete. Centrum voľného času Strážske v spolupráci s ORPZ v Michalovciach pripravilo pre žiakov 2. roč. , 4. roč. a žiakov špt. ZŠ Strážske besedy zamerané na bezpečné používanie internetu. Preventistka ORPZ v Michalovciach Kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová v prezentácií, ktorú dopĺňala odborným výkladom sa venovala rôznym témam a faktom o internete, online bezpečnosti, o tom ako sa bezpečne správať v online prostredí, ako používať bezpečne svoj mobilný telefón, aby naše údaje neboli zneužité. V online priestore totiž číha množstvo nástrah. Ide o kyberšikanu, podvody, či dezinformácie, ktorým ľudia často podliehajú. V diskusii spoločne so žiakmi rozoberali danú tému. V závere účastníci besied obdŕžali leták s názvom „Viem, ako sa nezamotám do sociálnych sietí“, ktorý poskytuje dôležité informácie, ako sa nestať obeťou sociálnych sietí.

            • Ekodielničky

            • Pripravujeme maškrty pre zvieratká v zime - tvorivé aktivity spojené s besedou s poľovníkom

              Krajinu pokryla biela perina a zvieratká žijúce vo voľnej prírode hľadajú svoju potravu. Teraz nastáva
              čas, aby sme vtáčikom pomohli prekonať túto situáciu. V piatok sa v CVČ uskutočnila beseda pre deti, v ktorej sa deti dozvedeli rôzne zaujímavosti o zvieratkách, aj to, ako sa o ne starať v tomto období. Ján Sisák ochranca prírody, rybár i poľovník, ale zároveň aj externý vedúci rybársko poľovníckeho krúžku prítomným účastníkom besedy veľmi pútavo vysvetlil život zvierat v zime, čim ich kŕmiť. Deti sa oboznámili s potravou, ktorá sa skladala z rôznych olejnín, semienka slnečnice, ovsené vločky, rozdrvené orechy i mak. Teraz v zime je to ideálna potrava, nakoľko snehová perina
              schovala obživu pre zvieratká i vtáčiky. Upozornil ich , aby do kŕmidiel nedávali zbytočne veľa semienok, aby nenavlhla. V závere zodpovedal na zvedavé otázky detí, ktoré ujovi poľovníkovi dávali množstvo podnetných otázok.

            • Fašiangy , turíce....

            • V zábavnom duchu sa dnes uskutočnilo fašiangové dopoludnie pre deti špeciálnych tried Zš Strážske. V úvode sme si spoločne porozprávali o fašiangoch a zvykoch v tomto období. Potom nasledovala zábava. Deti si zasúťažili v rôznych zábavných disciplínach, zatancovali pri rezkých tónoch hudby, zaspievali a v závere si užili aj naše herne.