• Novinky

            • MARUSEL detský festival hier a folklóru

            • Členovia FS Stražčanik zúčastnia sa 1. ročníka Detského festivalu hier a folklóru dňa 5. júna 2022- areál pod hradom Čičva. O zábavu a program pre deti sa postarajú profesionálni lektori a animátori. Podujatie prebieha súbežne s Gastrofestom, na svoje si tak prídu detičky aj ich rodičia.

            • Detektív v prírode - TAKTIC týždeň aktivít CVČ

            •             Neskutočne vydarený ročník žiakov prvých ročníkov. Po úvodných informáciách beseda, veľmi veľa otázok týchto malých šarvancov, nakoniec sme hodinu museli predlžiť.

                            Aké zmeny nastali v prírode ?  Už koncom februára sa narodili prvé mláďatá diviakov, začiatkom marca prvé zajačiky na poliach a v brlohoch mláďatká medveďa  hnedého. Aj v rieke nastali veľké zmeny zásluhou teplého počasia v zimných mesiacoch , nerez rýb nastal o mesiac skôr.

              Deťom sme vysvetlili ako je potrebné správať sa v prírode, nedotýkať sa mláďat, chodiť iba po vyznačených chodníkoch, preto že v kroch  a hustej tráve sa nachádza veľké množstvo kliešťov. Požiadali sme deti, aby pri vychádzkach do prírody nezabúdali na odpad po konzumácii potravín, upozornili aj dospelých – rodičov či náhodných turistov a zahrali sa na  malých detektívov. Aj oni už vedia, že odpad nepatrí do prírody, ale do separovaného zberu., na to treba každého upozorniť.

                          V závere sme vysvetlili deťom ako správne prikrmovať zvieratká, hlavne vtáčiky v jesennom a zimnom období. Pri tejto činnosti je najlepšia spolupráca s rodičmi a hlavne starými rodičmi.

            • TAKTIC - Týždeň aktivít CVČ

            • V týždni od 30.5.2022 do 5.6.2022 bude pod záštitou Asociácia CVČ SR prebiehať celoslovenské podujatie TAKTIC – Týždeň AKTIVÍT centier voľného času. Do akcie sa zapája aj CVČ Strážske, ktoré ponúka aktivity pre deti a rodičov.

            • XXIV. ročník Stražčanského jarmoku

            • Mesto Strážske pripravuje v dňoch  27. – 28.5.2022 obľúbené kultúrno – spoločenské podujatie XXIV. ročník Stražčanského jarmoku. V kultúrnom programe vystúpia aj deti CVČ Strážske 

              27.5.2022        16.00 hod. - Mažoretky, FS Strážčanik, Tančekovo

              28.5.2022        10.00 hod. - folklórne pásmo CVČ

            • Drogy a kriminalita mládeže

            • Prevencia drogových závislostí bola témou dnešného preventívneho podujatia pre žiakov SOŠ v Strážskom. V úvodných besedách preventistka ORPZ v Michalovciach Kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová prostredníctvom náučnej prezentácie oboznámila prítomných o drogách a následkoch užívania omamných látok. Druhá časť podujatia spočívala v praktických ukážkach vyhľadávania drog policajným psom za asistencie policajtov oddelenia služobnej kynológie odboru poriadkovej polície KRZP Košice a policajtov Obvodného oddelenia PZ v Strážskom.

            • Krása v čipke ukrytá....

            • Pavučinka. Slovo, ktoré nám pripomína sieť utkanú malými pavúčikmi. No je to zároveň aj logo  a názov krúžku paličkovania, ktorý pracuje  pri referáte kultúry v našom meste.  Dnes sme pre žiakov 8. roč. ZŠ Strážske v našom CVČ  pripravili zaujímavé interaktívno – tvorivé stretnutie zamerané na oživovanie starých remesiel. Témou bolo paličkovanie. Vedúca krúžku Anna Gajdošová v úvode oboznámila prítomných účastníkov o činnosti a aktivitách krúžku, technike paličkovania a potom nasledovalo tvorenie. Pri  stoloch v miestnosti na deti  čakali valce s paličkami a niťami  a tety A. Zabloudilová, M. Tóthová, M. Tomková  a A. Gajdošová ich postupne zasväcovali do tajov tohto krásneho remesla. A veru naši ôsmaci sa nedali zahanbiť a vyrobili si jednoduché náramky z nití, ktoré im budú pripomínať  tvorivé stretnutie s paličkami.

            • Ako sa správať v prírode

            • Jar je tu, spev vtákov sa ozýva na každom kroku. Ešte nikdy toľko sťahovavých vtákov nepriletelo, ako v tomto roku. V prírode nastali veľké zmeny, rodia sa prvé mláďatá sŕn. Zajačice na poli vyviedli už druhý vrh mláďat. Pomerne chladné počasie koncom apríla a začiatkom mája zapríčinilo, že všetko sa zelenie, tráva rastie, príroda je prekrásna. Pri prednáške sme deťom vysvetlili, ako sa majú správať v prírode. Dodržiavať označené cestičky, správať sa ticho a po výlete nezanechávať odpad, ale doniesť ho domov a separovať. Musíme si uvedomiť, že minimálne dva mesiace nemôžeme chodiť na prechádzku  so svojim  štvornohým miláčikom do lesa a poľných revírov, nakoľko hrozí stretnutie s divou zverou a pri stretnutiach hlavne s diviačicou, ktorá má mláďatá, by náš psík aj my by sme  mohli prísť k úrazu. Zvýšenú pozornosť musíme venovať pri prechode cez zarastené miesta, práve tam číha kliešť. Nezabúdajme po každej vychádzke  v prírode osprchovať sa a použiť hlavne klasické mydlo, ktoré najlepšie odstráni kliešťa. Ak pri potulkách prírodou budeme sa pridržiavať turistických značiek, zvyšujeme možnosť stretnúť sa s divo žijúcou zverou. Doporučenie poľovníkov- nechytať do rúk mláďatá, ani mladé vtáčiky, rodičia o nich vedia, kŕmia ich, starajú sa o ne. Iba tak, dodržíme pravidlá prírody a z každej vychádzky budeme mať radosť.

            • Míľa pre mamu...

            • Míľa pre mamu je najväčšou celoslovenskou oslavou Dňa matiek. Včera mali sviatok naše mamky a určite boli obdarované milými darčekmi od svojich detí. Naši malí drobčekovci v piatok vyrábali krásne pozdravy. Dnes  si tento  sviatok  pripomenuli  členovia záujmového útvaru Drobček spolu so svojimi rodičmi malým súťažným dopoludním. Na detskom ihrisku spoločne súťažili, preliezali tunel, skákali cez kruhy, zabávali sa a šantili. So svojimi mamičkami tak strávili milé dopoludnie. Ďakujeme mamky, že Vás máme...

            • Na skle maľované...

            • Na dnešnom stretnutí si  mladí šperkári vyskúšali novú  zaujímavú techniku – falošnú vitráž. Vedúca Maška im vysvetlila pracovný postup. Deti si následne vybrali  kvetinové námety- krásne maky,  ktoré najprv obtiahli kontúrou a potom  postupne nanášali farbu. Obrazy sa im vydarili a až po uschnutí  a zavesení nás prekvapia svojou krásou.

            • Kúsok lásky v kartičke

            • Pri rôznych príležitostiach dostávame, alebo vyrábame pozdravy. Najvzácnejší je ten, ktorý vyrobíme vlastnoručne. V nedeľu oslávia svoj sviatok naše mamky. K tomuto krásnemu sviatku vyrábali počas celého týždňa  na svojich stretnutiach  členovia záujmových útvarov  pozdravy  pre svoje milované maminky.  Do výroby sa zapojili klienti DSS Harmónia, machuľkovia, malí drobčekovci, keramikári i šperkári.  Do milej kartičky vložili tak kúsok lásky a poďakovania za starostlivosť. Časť pozdravov odovzdáme  babičkám do DSS Harmónia. Nadviažeme tak na tradíciu z Vianoc. Veríme, že  ich milý pozdrav poteší.

            • Vydarená prvomájová detská rybárska súťaž

            • Konečne po dvoch dlhých rokoch sa viac ako 100 detí zúčastnilo lovu rýb udicou na VN Baňa Michalovce „O putovný pohár primátora mesta Michalovce“. Pomerne chladné počasie zrána určite odradilo niekoľko desiatok detí a ich rodičov. V priebehu preteku sa oteplilo. Trochu smoly mali registrovaní pretekári, pretože práve sa treli pleskáče a karasy a tak v úlovkoch prevládali iba bieličky amure a pomerne veľké kapre až 4 -5 kg. V kat. neregistrovaných pretekárov sa lovili výlučne malé rybky-bieličky a na celkové prvenstvo bolo potrené až 2,5 kg. V kat. reg. Slávili úspech súťažiaci, ktorých podporovali ich rodičia – rybári a tak víťaz ulovil viac ako 22 kg rýb.

              Okresnej súťaže sa zúčastnilo 5 členov rybárskeho krúžku, ktorý pracuje pri našom CVČ v doprovode rodičov. Nezískali sme pohárové umiestnenie ( 6.,7.,8.,9. miesto), ale každý si doniesol okrem prekrásnych zážitkov aj nejakú cenu. Po ukončení vydareného preteku dostali všetci súťažiaci chutnú pečenú rybku, kto chcel pravý rybársky guľáš. Tešíme sa na ďalší pretek, ktorý sa uskutoční vo Vyšnej Rybnici (na ťažko) 14.5.2022. O deň neskôr VN Budkovce- súťaž LRU plávaná o pohár starostu obce.

            • Stavanie mája 2022 Strážske

            • Tradícia stavania mája je v meste Strážske zachovávaná už dlhé roky. Ako to bolo kedysi ?

              Od skôr narodených občanov Strážskeho  sme sa dozvedeli, že posledná aprílová noc nebola kedysi v Strážskom a okolí len taká hocijaká, obyčajná...  

              Dedinskí mládenci stavali máje na brány domov v ktorých boli dievčatá,  týmto spôsobom im prejavovali úctu. Veľkou hanbou pre dievča bolo, keď nemalo frajera. Babky vtedy rozprávali : „Ta to co za dzivku co nemá mája?“ A tak  dievčatám, ktoré nemali frajerov častokrát  mája postavil niekto z rodiny, aby neostali v hanbe. Niektoré  dievčatá si svoje máje strážili, aby im cudzí chlapci máj z plota neukradli a neodniesli svojej milej do inej dediny. Večer na prvého mája sa  v dedine konal majáles v krčme „U Bašistu“. Zišla sa tam celá dedina a mládež sa veselo zabávala až do rána.  Mládenci robili aj rôzne huncútstva, niektorým gazdom  vytiahli  voz alebo časť voza na strechu domu, povynášali drevené bránky z dvora na veľmi neprístupné miesta. Domáci ich museli nielen poznášať, ale predtým aj pohľadať. No,veselo bolo....  Tohoročné stavanie mája bolo v podaní členov FS Stražčanik, ktorý pracuje pri CVČ Strážske. V programe vystúpili tiež deti MŠ, žiaci ZŠ a ZUŠ,  klienti DSS Lidwina a  Spevácky súbor Gaštanka. Krásny ovenčený Máj sme postavili za pomoci pracovníkov Mestského podniku služieb mesta. Sprievodným podujatím a novinkou stavania mája bol  Nultý ročník súťaže "O najlepší tradičný strážčanský orechovník a makovník“. Tohoročné stavanie mája sme ukončili tak trocha „nasladko“ -  ochutnávkou  koláčikov a drobným  pohostením, ktoré pre účastníkov  pripravilo mesto Strážske.